Hukuki.NET

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2001/4-1096
K : 2001/1188
T : 26.12.2001

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
  • MANEVİ TAZMİNAT
  • MESLEK KURALLARINA AYKIRI OLARAK HAKARET İÇEREN BEYANLARDA BULUNMAK
ÖZETİ : Sarf edilen sözler savunma amacı ile söylenmiş ve savunma sınırları içinde kalıyorsa BK.49.madde kapsamına giren bir eylem oluşturduğu kabul edilemez. Ayrıca HUMK.nın 245.maddesine göre mahkeme yalnız çözümü özel ve teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görünüşünün alınmasına karar verilir. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgisiyle çözümlemesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemez. Eylemin BK.49. maddenin unsurlarına uyup uymadığı konusunda bilirkişiye başvuramaz.
 
Tararlar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kazan Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 23.12.1999 gün ve 1998/157 E- 1999/162 K. sayılı kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 4.Hukuk Dairesinin 03.07.2000 gün ve 2000/3973-6538 sayılı ilamı ile; (...Davacı vekili, davalıların E... Limited Şirketinin vekilleri olarak Kazan Asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği ihtiyati haciz kararına yaptıkları itiraz dilekçesi ve Kazan İcra Tetkik Merdine verdikleri dilekçelerde davacının kişiliğine yönelik hakaret içeren beyanlar olduğunu .ve davacının mahkemeler nezdinde küçük düşürüldüğünü açıklayarak 201.000.000 TL. manevi tazminat talep etmiştir.
Davalılar, meslek kurallarına aykırı eylemleri olmadığını bildirerek davanın reddini savunmuşlardır.
Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş, bu karar davalılarca temyiz olunmuştur.
Davacı ve davalılar avukat olup, Kazan Asliye Hukuk değişik is 1997/54 ve Kazan İcra Tetkik Merciinin 1997/21 sayılı davalarında tarafların vekilleridir.
Davalılar düzenledikleri dilekçelerde şu sözleri kullanmışlardır (...Alacaklı bilerek ve isteyerek karşılıksız kaşesi olmayan, üzerinde tedbir kararı olan çek hakkında gene bir mahkeme kararını çiğneyerek haksız menfaat temini gayretindedir ki, usulsüz ve yasaya aykırı bu işlemden zarar gören müvekkil ilgililer hakkında gerek savcılığa ve gerekse ilgili baroya suç duyurusunda bulunmuştur... Alacaklı yanın ve vekilinin usulsüz işlemlerinin bu defa zuhulen yapılmadığı mahkemenize yapılan ihtiyati haciz talebi ile sabit olmuştur...).
Hak arama özgürlüğü Anayasanın 36.maddesinde düzenlenen ve korunan özgürlüklerdendir. Herkesin yargı mercileri önünde iddiada bulunma, savunma yapma özgürlüğü vardır. Ancak bu haklar kullanılırken amacı içinde kullanmalı ve sınırları aşılmamalıca. Bir davanın açılması veya görüşülmesi sırasında verilen dilekçelerde kullanılan sözler kişisel haklan zedeleyici nitelikte bulunsa bile, iddia ve savunma sınırları aşılmış olmadıkça BK. 49.maddesi kapsamına giren bir haksız eylem olarak nitelendirilemez. İddia ve savunmanın dışında kalan ve bunlarla ilgili bulunmayan ve hakaret içeren sözler bu kuralın dışında kalır.
Somut olayda dava dışı E... Elektrik Malzemeleri ve San. Tic.Ltd.Şti.nin Kam Ankara Beton Sanayi AŞ.ne muhtelif çekler keşide etmek suretiyle borçlandığı, bunlardan on üç milyar bedelli dört tanesi ile ilgili olarak İzmir 1.Asliye Ticaret Mahkemesinin 1997/1440 D.İş sayılı kararı ile ödeme yasağı konduğu ve İzmir 3.Asliye Ticaret Mahkemesinin 1997/241 sayı ile menfi tesbit davası açıldığı, bu çeklere dayanarak davacının talebi ile Ankara 2.Asliye Ticaret Mahkemesince 3.6.1997 tarihli ihtiyati haciz karan verildiği, bu kararın davalıların itirazı üzerine aynı mahkemece çekler üzerinde ödeme yasağı olduğu gerekçesiyle kaldırıldığı; bu defa gene davacının aynı çeklerle ilgili olarak Kazan Asliye Hukuk Mahkemesine başvurduğu, ihtiyati haciz istediği, isteğin kabul edildiği; alınan kararla icra takibine girişildiği; davacının başvurusu üzerine aynı gerekçelerle ihtiyati haciz kararının kaldırıldığı, takibin de Kazan İcra Tetkik Merciinin 23.12.1997 tarihli kararı ile iptal edildiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır. Esasen Kazan Asliye Hukuk Mahkemesinin ihtiyati haczin kaldırılmasına ilişkin kararında ihtiyati haczin dayanağı olan çek arkasına ihtiyati tedbir kararının işlendiği de yazılıdır. Dava konusu dilekçeler, bu kararın kaldırılması ve buna yönelik takibin iptali istemini içeren dilekçelerdir. Bu açıklama ve gelişmeler gözönüne alındığında davalıların davaya konu edilen dilekçelerindeki sözlerinin davacının kişisel haklarını zedeleyici nitelikte olduğunun ve BK. 49.maddesi kapsamına giren bir eylem oluşturduğunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu sözlerin tamamen savunma amacıyla söylediği ve bu sınırlar içinde kaldığı olayların akışı ile sabittir.
Mahkemenin yukarıda yazılı maddi ve hukuki olgulara dayanarak davanın reddine karar vermesi gerekirken, aksi gerekçe ile kabul kararı vermesi doğru görülmemiştir.
Ayrıca HUMK.nun 275.maddesine göre mahkeme yalnız çözümü özel ve teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verir. Hakimlik mesleğinin gerektirdiği genel ve hukuki bilgisi ile çözümlenmesi mümkün olan konularda bilirkişi dinlenemez. Dava konusu olayda davalıların eyleminin BK.49.maddesinin unsurlarına uyup uymadığı, hakimlik mesleğinin gene! ve hukuki bilgisi ile çözüme kavuşturulur. Hakim hukuki konuda bilirkişi görüşüne,başvuramaz. O halde, mahkemenin usulün 275.maddesindeki emredici kuralı ve hakimlik mesleğinin ve yargılama işlevinin niteliği ve amacını gözetmeden hukuki konuda bilirkişi incelemesine giderek, bilirkişi raporunu kararına aktarması da usul ve kanuna aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN  : Davalılar vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava, manevi tazminat isteğine ilişkindir.
Davacının vekil sıfatıyla takip ettiği davada aleyhine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararı aldığı dava dışı şirketin vekilleri olan davalıların; ihtiyati tedbir ve ihtiyati hacze itiraz niteliğindeki, 21.07.1997 tarihli dilekçelerinde yer alan "...alacaklı bilerek ve isteyerek, karşılıksız kaşesi olmayan, üzerinde tedbir kararı olan çek hakkında, yine bir başka mahkeme kararını çiğneyerek haksız menfaat temini gayretindedir ki, usulsüz ve yasaya aykırı bu işlemden zarar gören müvekkil ilgililer hakkında gerek savcılığa ve gerekse ilgili baroya suç duyurusunda bulunmuştur..."
...Alacaklı bu defa Kazan İcra Dairesi ve Mahkemelerini bir şekilde yanıltarak çek hakkında ihtiyati haciz kararı almıştır... Alacaklı yanın ve vekilinin usulsüz işlemleri hakkında hiçbir şikayette bulunulmamış iken, bu defa artık zuhulen yapılmadığı, mahkemenize yapılan ihtiyati haciz talebi ile sabit olmuştur..." şeklindeki beyanlarının davacının kişilik haklarına saldın teşkil edip etmediğinin, irdelenmesi gerekir.
Savunma hakkı 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 36.maddesinde, "herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı ve davalı olarak iddia ve savunma hakkına sahiptir..." biçiminde düzenlenmiştir. Görüldüğü gibi iddia ve savunma hakkının kullanılması ancak, meşru vasıta ve yollardan yararlanmak suretiyle olmalıdır. Tarafların yargı mercileri önünde iddia ve savunmalarını hiçbir endişeye kapılmadan serbestçe yapmaları gerekir. Bir davanın görülmesi sırasında taraflar veya vekillerince mahkemeye verilen dilekçelerde kullanılan sözler, kişisel haklan zedeleyici nitelikte bulunsa dahi iddia ve savunma sınırları aşılmış olmadıkça BK.49.maddesi kapsamına giren bir haksız eylem olarak nitelendirilemez.
Ancak, savunmanın, konusu dışında kalan ve savunma hakkı ile hiçbir ilgisi bulunmayan, hakareti kapsayıcı sözler bu kuralın sınırı dışında kalır.
Açıklanan ilkelerle, davalıların davaya konu edilen, 21.07.1997 tarihli dilekçelerindeki sözlerinin davacının kişisel haklarını zedeleyici nitelikte olduğunun ve BK.49.maddesi kapsamına giren bir eylem oluşturduğunun kabulü olanaksızdır. Bu sözlerin tamamen savunma amacıyla söylendiği, iddia, savunma ve tüm dosya içeriğine göre sabittir. Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ: Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarda gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının iadesine, 26.12.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini