 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 2001/2-448
K: 2001/453
T: 30.5.2001
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- EVLATLIKTAN ÇIKARMA TALEBİ ( Uyuşturucu Kullanmak ve Satmaktan Çok Sayıda Mahkumiyet Alan Evlatlık Hakkında )
- MİRASTAN ISKAT SEBEPLERİNİN VARLIĞI NEDENİYLE EVLATLIKTAN ÇIKARMA TALEBİ ( Uyuşturucu Kullanma ve Satmaktan Çok Sayıda Mahkumiyet Alan Evlatlık )
- UYUŞTURUCU KULLANMAK VE SATMAKTAN ÇOK SAYIDA MAHKUMİYETİ BULUNAN EVLATLIK ( Evlatlıktan Çıkarılması Talebi )
- AİLESİNE KARŞI GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN EVLATLIĞIN EVLATLIKTAN ÇIKARILMASI TALEBİ ( Uyuşturucu Kullanan ve Satan Evlatlık )
743/m.258,260,457
DAVA : Taraflar arasındaki "evlatlık bağının kaldırılması" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İskenderun Asliye 1. Hukuk Mahkemesi'nce davanın reddine dair verilen 18/06/1999 gün ve 1998/302 E. 1999/621 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 13/06/2000 gün ve 2000/7285 E. 7957 K. sayılı Hamiyle; ( ...Medeni Kanunun 258. maddesi; Evlat edinenin mirastan ıskat sebeplerinin varlığı halinde evlatlık ilişkisinin ortadan kaldırılmasına karar verilmesini isteyebileceğini, 457. maddesi ise, miras bırakana yada ailesine karşı kanunen yükümlü olunan görevin yerine getirilmemesinin tesbitin de mirastan ıskat edileceğini hükme bağlamıştır.
Taraflar arasındaki evlatlık ilişkisi 1991 senesinde kurulmuştur. Evlatlık bağının kaldırılmasına ait daha önce açılan dava reddedilmiş ve kesinleşmiştir. Davalı bu red kararından sonra uyuşturucu satma ve kullanma fiillerinden dolayı otuz defa mahkumiyet hükmü almıştır. İdrak çağındaki evlatlık bu davranışı ile ailenin şeref ve itibarını zedelemiştir ( MK. md. 260 ). Gerçekleşen bu durum karşısında mahkemece davanın kabulü gerekirken yasanın yorumunda delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davacı vekili
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 30/05/2001 gününde oybirliği ile karar verildi.