 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2000/9-1270
K : 2000/1297
T : 18.10.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "ihbar ve kıdem tazminatı" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Manavgat Asliye l.Hukuk (İş) Mahkemesi'nce davanın kısmen kabulüne dair verilen 6.10.1999 gün ve 1998/567 E. 1999/454 K. sayılı kararın incelenmesi davalı Milli Eğitim Bakanlığı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 14.2.2000 gün ve 1999/19571 E. 2000/1395 K. sayılı Hamiyle; (...Davacının kurs öğretmeni olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk Eğitim Merkezinde uzun bir süre çalıştırıldığı sonra da kursun kapatılması nedeniyle işine son verildiği anlaşılmaktadır.
Davacı ihbar ve kıdem tazminatı isteği ile Milli Eğitim Bakanlığını hasım göstererek açtığı bu davanın yapılan yargılaması sonucunda mahkemece istekler hüküm altına alınmıştır. Uyuşmazlık taraflar arasında hizmet akdi bulunup bulunmadığı noktasında toplanmaktadır.
Mahkemece, davacının işe girmesi üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu ile irtibatlandırılması esas alınarak arada hizmet akdi ilişkisi bulunduğu sonucuna varılmış ve dolayısıyla işin esası incelenmeden istekler kabul edilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacı kurs öğretmeninin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 89.maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 25/1/1986 tarih ve 86/10340 sayılı kararnamesi ile çıkarılan (Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı öğretmen ve yöneticilerinin ücretli ders saatlerine dair esaslar) gereğince işe alındığı, daha doğrusu önce imtihana girdiği, kazandığı ve Valilik onayı ile de işe başlatıldığı sonucuna varılmaktadır. Bu durumda taraflar arasındaki ilişkinin hizmet akdine değil statü hukukuna dayandığı kabul edilmelidir. Davacının sosyal güvenlik bakımından Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilişkilendirilmiş olması sonuca etkili değildir. Böyle olunca dava dilekçesinin görev noktasından reddine karar verilmelidir....) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir. TEMYİZ EDEN : Davalı Milli Eğitim Bakanlığı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı Milli Eğitim Bakanlığı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, 18.10.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.