 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2000/5-1202
K : 2000/1235
T : 4.10.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda;Kartal Asliye Z.Hukuk Mahkemesi'nce davanın reddine dair verilen 24.3.1999 gün ve 1998/363 E. 1999/155 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 5.Hukuk Dairesi'nin 14.9.1999 gün ve 1999/13328-12917 sayılı ilamiyle; (... Kamulaştırma işleminin iptali için İdare Mahkemesine dava açılmış ve İdare Mahkemesince yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. Kamulaştırma işleminin iptaline ilişkin kesinleşmiş bir karar mevcut değildir. Bu durum karşısında İdare Mahkemesine açılan davanın sonuçlanmasının beklenmesi ve neticesine göre hüküm kurulması gerekirken davanın reddine karar verilmesi,doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davacı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 16.maddesinde sözü edilen "Kamulaştırma işlemine ilişkin yürütmenin durdurulması kararı verilmedikçe" sözlerinin dava açılmasını engelleyen ve doğrudan gözetilmesi gerekli "Dava şartları" ndan olmamasına farklı bir anlatımla kamulaştırma işlemine ilişkin yürütmenin durdurulması kararı bulunması dava açılmasını yasaklamayıp bu durumda açılan davada henüz karar verilemeyeceğinin vurgulanması amacının güdülmüş olduğunun anlaşılmasına öte yandan açılmış yargılaması başlanıp yürütülmüş bir davanın eri az masrafla ve ekonomik kurallara uygun şekilde sonuçlandırılmasının zorunlu görülmesine (HUMK.md.77) göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 4.10.2000 gününde oyçokluğu ile karar verildi.