 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2000/4-45
K : 2000/53
T : 2.2.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "manevi tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 17.Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kısmen .kabul, kısmen reddine dair verilen 29.12.1998 gün ve 1998/375-854 sayılı kararın incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmesi gün ve 1999/3540-5258 sayılı kararın incelenmesi davalılar vekilleri üzerine Yargıtay 4.Hukuk Dairesinin 6.6.1999 gün ve 1999/3540-5258 sayılı ilamı ile (...Davacılar dilekçelerinde, davalıların sahibi ve sorumlu Yazı İşleri Müdürü oldukları Yeni Yüzyıl Gazetesinin 11.4.1998 günlü sayısında "profesörlerin bilim hırsızlığı" başlıklı yazı ile
kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu belirterek manevi tazminat ile birlikte kararın gazetede yayınlanmasını talep etmişlerdir.
Mahkemece yargı kararı olmaksızın kimsenin hırsızlıkla suçlanamayacağı ve haber verme hakkının aşılmış olması nedeni ile davanın kısmen kabulü ile hüküm özetinin yayınlanmasına da karar vermiştir.
Davacılar hakkında yapılan disiplin soruşturması sonunda, uluslararası bir sempozyumda davacıların sunduğu bildirinin başka bir ülkenin bilim adamlarının makalesinden aynen alındığı halde, kaynağının gösterilmediği, böylece kendileri tarafından hazırlanan bilgilere
dayanmadığı anlaşılmaktadır. Yerleşmiş yayın kurallarına vs hukuksal düzenlemelere göre, başkasının yayınından yapılan alıntıların kaynağının belirtilmesi yayın ilkelerinin bir gereğidir. Davacıların hu gereğe Uymadıkları açıktır. Sabit olan bu olgu karşısında gazete başlığında bilim hırsızlığı tanımlaması yapılmasında saldırı yoktur. Belirtilen nedenlerle davanın reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü yönün ile hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davalılar vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA. istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 2.2.2000 gününde, oybirliği ile karar verildi.