 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no: 2000/1-57
Karar no: 2000/83
Tarih: 9.2.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- İMAR KANUNU UYGULAMALARI
- İMAR AFFI UYGULAMALARI
- İMAR PARSELİNİN İPTALİ
- ÇAP KAYITLARININ İPTALİ
- GÖREV ( İmarla ilgili idari işlemlerin iptali )
- "HAMUR" KURALI ( İmar uygulaması )
3290
2981/m.10/c
3194/m.18
6785/m.42
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tapu iptali, tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sivas Asliye 3. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 24.2.1998 gün ve 1995/426 E. 1998/178 K. sayılı kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 2.10.1998 gün ve 1998/7581 E. 1998/10263 K. sayılı ilamı:
( ... Yürürlükten kalkmış bulunan 6785 sayılı İmar Yasasının 42. ve daha sonra yürürlüğe girmiş olan 3194 sayılı İmar Yasasının 18. maddesine göre belediyeler, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların planlarını, fen, sağlık ve çevre koşullarına uygun biçimde oluşturulmasını sağlamak amacıyla imar sınırı içerisinde bulunan binalı ve binasız arsa ve arazileri maliklerinin veya diğer hak sahiplerinin olurlarını aramaksızın ( hamur kuralını ) uygulamak suretiyle birbirleriyle, yol fazlası ile kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, bağımsız paylı veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya re'sen tapu işlemlerini yapmaya yetkilidir.
2981 sayılı Yasanın 3290 sayılı Yasa ile değişik 10/c. Maddeside aynı doğrultuda hüküm getirmiştir.
Gerek İmar Kanunları ile yapılan parselasyon işlemlerinin gerekse imar affı yasalarında öngörülen imar ıslah çalışmalarının bir idari karara dayandığı kuşkusuzdur. İdari karara yönelik davaların inceleme yeride idari yargıdır. O halde bu uygulamalar sonucu oluşan çap kayıtlarının iptali isteği ile açılan davalar, kayıtların oluşumuna esas alınan diğer bir söyleyişle tapu kaydının illeti ve sebebi sayılan idari kararın değiştirilmesi veya ortadan kaldırılması sonucunu doğuracağından idari karar idari yargı yerinde ortadan kaldırılmadıkça genel yargıda tapu sicilindeki gerekli düzeltme yapılamaz.
Somut olayda davacı Ali Açık imar parselinin oluşumuna esas alınan idari kararı idari yargıda iptal ettirmiş ve imarın 4 parselinin tesbitine esas alınan hukuki temel ortadan kaldırılmıştır. Bu durumda eski kadastro parseline dönülme ( eski hale getirme ) kararı verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ) oybirliği ile karar verildi.