 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2000/18-1167
K : 2000/1197
T : 27.9.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "ortaklığın giderilmesi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Karşıyaka l.Sulh Hukuk Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 1.2.2000 gün ve 1999/1173 E. 2000/80 K. sayılı kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 18.Hukuk Dairesi'nin 17.4.2000 gün ve 2000/3770-4447 sayılı ilamiyle; (...Dava dilekçesinde taşınmaz üzerinde 1/3 pay oranı ile davacı ve davalıların ortak oldukları davalı Nihat B...'un 3.katı, Enver D...'ın 2.katı fiilen kullandığı 1.katı davalıya teslim etmedikleri belirtilerek ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi istenilmiş, davalılar vekili taşınmazın paylaşılmasının mümkün olduğunu ileri sürerek aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi isteminde bulunmuştur.
Kat Mülkiyeti Yasasının 10. maddesinin sonuncu fıkrasına göre kargir olmasına nedeniyle üzerinde kat mülkiyeti kurulması mümkün olan bir taşınmaza ortak maliklerden biri paylaşmanın kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin tahsisi suretiyle yapılmasını isterse, hakim, 12. maddede yazılı belgelere dayanılarak mülkiyetin kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar gerekirse ivaz eklenmek suretiyle denkleştirilerek bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı tahsisine karar verir.
Kat mülkiyetine geçiş suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesi için öncelikle kat mülkiyetine geçiş suretiyle ortaklığın giderilmesini isteyen tarafa ana taşınmazın dış cepheler ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinin ölçüleri açıkça gösterilmek suretiyle bir mimar veya mühendis tarafından yapılan ve içinde gösterilenlerin doğruluğu, imar mevzuatına uygun olması koşuluyla onanan proje ve yapı kullanım belgesi alınması bu belge alındıktan sonra 12. maddede gösterilen diğer belgelerin de (tüm maliklerin imzasının şart koşulduğu halde gerekirse imzalanmış sayılmasına karar verilerek) tamamlattırılması ve bağımsız bölümlerin fiili kullanım durumlarına öncelik vermek koşuluyla her ortağa en az bir bağımsız bölüm tahsisi suretiyle gerekirse ivaz eklenmek suretiyle dağıtılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi
isabetsiz ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davalılar vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde teniyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 27.9.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.