 |
T.C
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 2000/15-820
K : 2000/825
T : 26.04.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Mahkemesinden verilen 1/5/1998 gün ve 1998/68-358 sayılı kararın bozulmasını kapsayan ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan çıkan 9/2/2000 gün, 2000/15-72 Esas, 2000/74 Karar sayılı ilamın, karar düzeltilmesi yoluyla incelenmesi davalı tarafından verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla; Hukuk Genel Kurulu'nca dilekçe, düzeltilmesi istenen ilam ve dosyadaki ilgili bütün kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava kat karşılığı inşaat sözleşmesine dayanan tapu iptal ve tescil istemine ilişkindir.
Yerel mahkemenin HUMK.409/son maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına dair verdiği karar Özel Dairece, davanın ilk takipsiz bırakılmasından sonra birden fazla takipsiz bırakılma koşulunun gerçekleşmediği gerekçesiyle verilen bu karar bozulmuş, Hukuk Genel Kurulu'nca direnme karan Özel Daire bozma ilamı doğrultusunda oybirliği ile bozmuştur.
Usulün değişik 440.maddesinden karar düzeltilmesi yoluna gidilemeyecek Yargıtay kararlan açıklanırken işin niteliği itibariyle "mercii belirtilmesi kararlan" bir tarafa bırakılırsa hep mahalli mahkeme karan esas tutularak hangi Yargıtay kararlan hakkında düzeltme yoluna baş vurulamayacağı gösterilmiştir.
Eş anlatımla Yasanın getirdiği düzenleme yönünden davanın açılmamış sayılmasına ilişkin karar düzeltme yasağının işleyebilmesi için Yerel Mahkemece davanın açılmamış sayılması ile ilgili bir kararın verilmesi ve bu karar hakkında temyiz incelemesi sonucu Yargıtayca'da bir karar alınmalıdır.
Yetkiyle ilgili olarak karar düzeltme isteğine getirilen istisna mahalli mahkemenin davanın açılmamış sayılması karan vermiş olması hali içindir. Ancak, mahalli mahkeme esas hakkında karar (hüküm) vermiş ve Yargıtay (temyiz incelemesi sonucunda bu karan yetki yönünden bozmuş ise Yargıtay'ın bu bozma kararına karşı (m.440.III/1 deki iki istisnadan hiç biri söz konusu değilse) karar düzeltme yoluna başvurulabilir. "Az yukarda açıklandığı üzere Yerel Mahkemenin görevsizlik karan Özel Dairece bozulmuş direnmeside Hukuk Genel Kurulu'nca benimsenmiştir.
Şu durum karşısında HUMK.nun 440/III-3.maddesi uyarınca Hukuk Genel Kurulunun kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulamaz. O nedenle karar düzeltme istemine ilişkin dilekçenin reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle karar düzeltme istemine ilişkin dilekçenin HUMK.nun 440/III-3.maddesi uyarınca REDDİNE, 3506 sayılı Yasa'nın 4.maddesinin b-1 fıkrası hükmüne göre, takdiren (15.000.000) lira para cezasının düzeltme isteyenden alınmasına, 26/4/2000 gününde, oybirliği ile karar verildi.