 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E:2000/12-150
K:2000/151
T:01.03.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
* İMZAYA VE BORCA İTİRAZ (İİK 60, 58/3)
Karar Özeti:Takip konusu yabancı para karşılığı olan alacağın Türk Parası tutarının gösterilmesi gerekir. Bu husus Kamu düzeni ile ilgili olduğundan mercice resen nazara alınarak ödeme eminin iptaline karar verilmelidir. Takip hukukundan doğan uyuşmazlıklarda müddeabih ister TL, ister yabancı para olsun, borçlunun icra takibine yapmış olduğu itirazında takip tarihi itibariyle haklı olup olmadığına bakılır. İcra İnkar Tazminatına, yabancı para alacağının takip tarihindeki rayice göre TL karşılığı üzerinden hükmedilesi gerekir.
Taraflar arasındaki "imzaya ve borca itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 11.İcra Tetkik Merciince davanın reddine dair verilen 8.4.1999 gün ve 1999/111-182 sayılı kararın incelenmesi davacı-borçlu vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12.Hukuk Dairesinin 03.06.1999 gün ve 1999/6657-7459 sayılı ilamı ile;(... İ.İ.K.nun 6.maddesi gereğince ödeme emrinde de aynı kanunun 58.maddesindeki hususların yazılması gerekir. Aynı Yasanın 583.maddesine göre takip konusu yabancı para karşılığı olan alacağın Türk Parası tutarının gösterilmesi gerekir. Sözü edilen husus kamu düzeni ile ilgili bulunduğundan mercice re'sen nazara alınarak ödeme emrinin iptaline karar verilmelidir.
Takip hukukundan doğan uyuşmazlıklarda müddeabih ister TL. ister yabancı para olsun tesbit edilecek husus, borçlunun icra takibine yapmış olduğu itirazında takip tarihi itibariyle haklı olup olmadığının belirlenmesidir. Bu nedenle İİK.nun 58/3.maddesi de gözönüne alındığında, mercice,icra inkar tazminatına, yabancı para alacağının takip tarihindeki rayicine göre TL. karşılığı üzerinden hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde inkar tazminatının yabancı para olarak takdir edilmesi isabetsizdir....) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Davacı-borçlu vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlatıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır. Bozma nedenine göre, Özel Daire bozma ilamının icra inkar tazminatın yabancı para olarak karar verilmesinin yerinde bulunmadığına ilişkin bölümüne uyulmakla bu konuda usulü kazanılmış Hak doğmuş bulunmasına rağmen, direnme kararında icra inkar tazminatına bu kez yabancı para miktarı belirtilmek suretiyle bunun Türk Lirası karşılığına hükmedilmcsi yerinde değilse de bu konunun tenkit edilmesi ile yetinilmiştir.
SONUÇ : Davacı-borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 01.03.2000 gününde, oyçokluğu ile karar verildi.