 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no: 1999/6-894
Karar no: 1999/873
T: 27.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAHLİYE ( Fuzuli işgal )
- TAHLİYE KARARININ İNFAZ EDİLMEMESİ
- KİRA AKDİNİN SÜRESİZ UZAMASI ( Tahliye kararının infaz edilmemesi )
- FUZULİ İŞGAL ( Tahliye kararının infaz edilmemesi )
6570/m.7
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki “tahliye” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Yağlıdere Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 20.3.1998 gün ve 1998/11 E. - 40 K. sayılı kararın incelenmesi davalı idare vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 6.Hukuk Dairesinin 2.6.1998 gün ve 1998/4676-4830 sayılı ilamı;
( …Dava fuzuli işgal nedeniyle kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece istem gibi karar verilmiş ve hüküm davalı vekili tarafından temyiz olunmuştur.
Davacı, davalı idarenin kiracı iken tahliyesine karar verildiğini bu karara rağmen hükmün yerine gelmediğini belirterek kiralananda fuzuli işgalci olan davalının bu yüzden çıkarılmasını istemiştir.
Davalı, başlangıçta davacı ile kira ilişkisi içinde olduklarını, daha sonra tahliye kararı verilmesine rağmen taraflar arasında tekrar sözlü kira akti oluştuğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalının dava konusu taşınmaza 1.5.1987 başlangıç tarihli 5 yıl süreli sözleşme ile girdiği ve o zamandan beri kullanma halinin sürdüğü uyuşmazlık konusu değildir. Tahliye kararı verilmesine rağmen o kararın infaz edilmediği, davalının kira paralarını ödemeye devam ettiği ve davacının bunu kabul ettiği de sabittir. Bu nedenle taraflar arasındaki aktin süresiz olarak devam etmekte olduğunun kabulü gerekir. Bu nedenle davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle taşınmazın tahliyesine karar verilmesi hatalı olmuştur.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır… ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açılanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı idare vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ), oybirliği ile karar verildi.