 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E : 1999/5-607
K : 1999/788
Tarih : 6.10.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Taraflar arasındaki "bedel artırma" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Eskişehir Asliye 2.Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabul kısmen reddine dair verilen 7/10/1998 gün ve 1998/179-630 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine , Yargıtay 5.Hukuk Dairesinin 1/3/1998 gün ve 1999/2691-3091 sayılı ilamı ile; (...Dava, imar uygula tn ası sırasında bedele dönüştürülen davacı payına takdir edilen bedelin artırılması istemine ilişkindir.
Dava konusu taşınmazdaki davacının payı kısmen bedele dönüştürülmüş ve bedel davacıya 1/4/1994 tarihinde ödenmiştir. Değerlendirmenin, çekişmesiz bedelin davacıya ödeme tarihi esas alınarak yapılması gerekirken, bilirkişi kurullarınca dava tarihi esas alınarak değer biçilmesi ve her iki bilirkişi kurulundan çekişmesiz, bedelin ödeme tarihi olan 1/4/1994 günü esas alınarak değer biçilmesi, konusunda ek rapor alınması ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiği düşünülmeden eksik inceleme ile yeterli olmayan raporlara göre artırma yapılması, doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN : Davalı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü.
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 6/10/1999 gününde oybirliği ile karar verildi.