 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1997/687
Karar No : 1997/907
Tarih : 12.11.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "kat malikleri kurulu kararının iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 28.3.1996 gün ve 1994/1003 E. 1996/275 K. sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine.
Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 14.10.1996 gün ve 1996/6992-8786 sayılı ilamı; (.. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanunu gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak;
Kat Mülkiyeti Kanunun 19. maddesine göre ana yapının mimari projesinde her türlü değişiklik tüm kat maliklerinin muvafakatına bağlıdır. 1 nolu bağımsız bölümün bir penceresinin bahçeye açılan bir kapı haline getirilmesi mimari projede değişiklik niteliğindedir.
Her ne kadar pencerenin kapı haline getirilmesi, o bağımsız bölümde yaşayan bir özürlü çocuğun bahçeye çıkmasını kolaylaştırmak amacına yönelik ise de, bu konuda karar verecek kişiler kat malikleri olup, davacı buna muvafakat etmediğine göre bu yönden davanın kabulü gerekirken davanın reddi doğru görülmemiştir.
Davacıya yasa ile kendisine mutlak olarak verilmiş bulunan bir hakkı kendi yararı açısından kullanmış ve kullanmasında yararı da mevcut bulunduğuna göre hakkını suistimal etmiş olmaz.
Kat maliklerinin, özürlü bir çocuğun ve ona bakan kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmaları, onlara yardımcı olmaları, iyi komşuluk ilişkileri gereği ise de, mahkeme bu konuda uygun bir tavır ve tutumda olmamayı tercih eden kat maliki yerine kaim olamaz ve onu böyle bir tavır ve tutuma girmeye icbar edemez.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir..) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA), oybirliği ile karar verildi.