 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/6-957
K. 1997/226
Tarih : 19.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAHLİYE ( Birikmiş Kira Farkında Temerrüd )
- TEMERRÜD SEBEBİYLE TAHLİYE ( Birikmiş Kira Farkları İçin )
- KİRA TESBİTİ ( Birikmiş Kira Farkları İçin Temerrüd )
818/m.260
2004/m.269
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tahliye" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir 3. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 4/4/1996 gün ve 1996/209-376 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin 4/7/1996 gün ve 1996/6424-6717 sayılı ilamı:
( ...Taraflar arasındaki uyuşmazlık kesinleşen kira tesbit kararından sonra birikmiş kira farklarının ödenmesi durumunda davalının temerrüde düşüp düşmediği noktasındadır. Kira paralarının ve birikmiş farkların ödenmesi isteği ile yapılan icra takibinde alacak ile birlikte tahliye istendiği, bu isteğe uygun biçimde tanzim olunan ödeme emrinin yasal içerikli olmasına karşın ödeme emrinde 30 günlük ödeme süresi belirtilmediği kabul edilerek ihtar nitelikli bu ödeme emrinin sonuç doğurmayacağı kabul edilmiş ise de gerek talepname, gerekse ihtarlı ödeme emrinin yasal içerikli olduğu bu defaki incelemeden anlaşılmıştır. Talepnamede tahliye istenmiş iken ayrıca ne kadar ödeme süresi verileceğinin yazılmamış olması ihtarnamenin içeriğini değiştirmez. Kaldı ki, ihtarlı ödeme emrinde yasal azami süre tanınmıştır. İhtarlı ödeme emri borçlu davalı asile tebliğ olunduğuna, tebliğ tarihinden sonra 30 günlük süre içinde ödeme yapılmadığına göre temerrüt olgusu gerçekleşmiştir. Bu nedenlerle davacı tarafın karar düzeltme isteminin kabulü ile dairemiz onama kararının kaldırılması, yerel mahkeme kararının bozulması gerekmiştir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliği ile karar verildi.