 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/4-892
Karar No : 1997/156
Tarih : 5.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
743/m.24,24/a
818/m.49
Taraflar arasındaki "manevi tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Adana Asliye 7.Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 4.5.1994 gün ve 1993/639-1994/323 sayılı kararın incelenmesi davacı koop. vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 4.Hukuk Dairesinin 13.11.1995 gün ve 1995/8298-8601
( ...Yayınlanmasında kamu yararı bulunan gerçek ve güncel bir haber verilirken bile özle biçim arasında denge kurulmalıdır. Yukarıdaki unsurları taşıyan, yayınlanmasında toplumsal ilgi bulunan bir haberin de verilişinde seçilen üslup ve sözcükler aşağılayıcı, küçük düşürücü, incitici, abartılı olmamalıdır. Aksi halde salt bu nedenle dahi yayın hukuka aykırı olur ve davacı tazminat istemekte haklı olur.
sayılı ilamı:
Somut olayda davalılar olayları anlatırken bu koşula uymamışlar ve gerçekliği dahi kanıtlanmamış haberi başlıkta "skandal" sözünü kullanarak aşağılayıcı biçimde vermişlerdir. Öyleyse davalı taraf uygun ve ılımlı bir tazminatla sorumlu tutulmalıdır.
Yerel mahkemece bu yön gözetilmeksizin, kendi takdir edebileceği bir hususta aksi görüşü öneren bilirkişi raporuna göre davanın reddedilmesi bozmayı gerektirmiştir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı Kooperatif vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ) oyçokluğu ile karar verildi.