 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/3-980
Karar No : 1997/158
Tarih : 5.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KİRA TESBİTİ ( Yeni Kira Bedelinin Tesbitinde Uygulanacak Oran )
- TOPTAN EŞYA FİYAT ENDEKSİ ( Kira Bedelinin Tesbitinde )
6570/m.12
1086/m.8
DAVA : Taraflar arasındaki "kira tesbiti" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Erdemli Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 8.9.1995 gün ve 1995/196-374 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin 19.3.1995 gün ve 1996/2778-3607 sayılı İlamı: "... Taraflar arasındaki kira sözleşmesi bir yıl önce başlamıştır. Tarafların her türlü etken dışında ve serbest iradeler ile yaptıkları kira sözleşmesinde belirledikleri ( kararlaştırdıkları ) kira parasının aksi iddia edilip kanıtlanmadıkça dönemin olağan rayicine uygun olduğu kabul edilmelidir.
Şartlar değişmediği ve özel nedenler bulunmadığı takdirde önceki dönemin olağan rayice uygun olarak kararlaştırılan kira parasına Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışın yansıtılması suretiyle bu dönem için bulunacak kira parasının hak ve nesafet kurallarına uygun ve aşırı olmayan bir kira parası olduğu ilke olarak kabul edilmelidir.
Bu nedenle yenilenen ilk dönemde kira parasının Toptan Eşya Fiyat Endeksleri ile % 65 oranı ile sınrılı olarak arttırılmak suretiyle tesbiti gerekir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir..." gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır, Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır,
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA oyçokluğu ile karar verildi.