 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/21-857
Karar No : 1997/ 201
Tarih : 19.3.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- EK DAVA
- FAZLAYA DAİR HAKLARIN TALEBİ
- KESİN HÜKÜM ( Kısmi dava )
- USULİ KAZANILMIŞ HAK ( Kısmi dava )
1086/m.237
818/m.68
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Taşköprü Asliye Hukuk ( İş ) Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 1.2.1996 gün ve 1995/359 - 1996/10 sayılı kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 21.5.1996 gün ve 1995/2551 - 2918 sayılı ilamı:
( ... Dava, nitelikçe ilk davada, hükme dayanak alınan hesap raporunda belirlenen tazminatın ek dava ile tahsili istemine ilişkindir. Davacının ilk davada 150.000.000,- TL. istediği yapılan hesaplarında 401.502.420,- TL. zararının olduğu saptanmış ve taleple bağlı kalınarak 150.000.000,- TL.ye hükmedilmiş ve karar davalının temyizi üzerine dairemizce, bilinmeyen dönem zararının yıllara göre %10 arttırıp %10 iskontaya tabi tutulması yerine ortalama yöntemle yapılması isabetsiz ise de bu yanlışlığın ek davada giderilmesi mümkün olduğundan bahisle ilk dava onanmıştır.
Hal böyle olunca davacının tazminatı yeniden yöntemince belirlemek ve belirlenen tazminattan hükme en yakın tarihte yürürlükte bulunan katsayı ile yapılan artışların peşin değeri kurumdan sorularak düşülmek ve usuli kazanılmış hak gözönünde tutularak karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklık iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdı.
SONUÇ : Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ), oybirliği ile karar verildi.