 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/18-337
Karar No : 1996/452
Tarih : 5.6.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- KAT MALİKLERİ KURULU KARARININ PARASIZLIK SEBEBİYLE UYGULANAMAMASI
- DOĞALGAZA GEÇİŞİN PARASIZLIK SEBEBİYLE UYGULANAMAMASI
- HUKUKİ YARAR ( Kat malikleri kurulu kararının iptali )
634/m.33
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "iptal" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kartal 2. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 14.6.1994 gün ve 1993/1082-1994/495 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin 20.10.1994 gün ve 9997-12657 sayılı ilamı:
( ... Dava konusu kat malikleri kurulu kararının 5 nolu bendi, anagayrimenkulde doğalgaz ve ferdi ısınmaya geçilmesine dair kat malikleri kurulunun 20.6.1993 tarihli kararının kat maliklerinden bu kararın uygulanması bakımından yeterli para toplanamadığı için uygulanamadığından, kışın da gelmiş olması nedeni ile o karardan sarfınazar edilerek ısınmanın mevcud durumu ile ( kömürlü merkezi ısıtma sistemi ) devamına ilişkindir.
Yönetim, bu konuda alınan kararın toplantısı için davalıyı davet etmek üzere ikamet ettiği adrese iadeli taahhütlü mektup göndermiş ve bu suretle toplantıda hazır bulunması için elinden gelen çabayı göstermiş olduğu gibi, yukarıda açıklanan durum karşısında davacının bir zaruret gereği alınan kararı iptal ettirmesinde bir hukuki yararı da bulunmadığı açıktır. Bütün bu nedenlerle ve iyiniyete dayanmayan bu davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru değildir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasa'ya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ) oybirliği ile karar verildi.