 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 1996/137
Karar No : 1996/285
Tarih : 17.04.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "tapu iptali ve tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Polatlı Asliye 2. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 23.11.1993 gün ve 1993/180-411 sayılı kararın incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 14. Hukuk Dairesi'nin 27.2.1995 gün ve 1995/1131-1759 sayılı ilamı:
(... Davacılar, satış vaadi sözleşmesi uyarınca malikten taşınmazı aldıklarını ileri sürerek tescil davası açmışlar, davayı kazanmışlar, malikin temyizi üzerine, Yargıtay'da incleme safhasında iken davalı dava konusu taşınmazı bu davanın davalılarına tapuda ferağ etmiştir. İlk dava onanmıştır. Bu ferağ işlemi satış vaadi ve ona dayanak kararı boşa çıkarmak amacına yönelik olarak yapılmış, muvazaalı bir hukuki işleme dayanmakta olduğundan davacıya karşı ferağ muamelesi ileri sürülemez. Tapudan alan kişi davacılara göre, üçüncü şahıs olduğundan muvazaa iddiası her türlü delille kanıtlanabilir. Davacılar da bunu kanıtladıklarına göre, davanın kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı nedenlerle reddine karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA), istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, oybirliği ile karar verildi.