 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1995/736
Karar no : 1995/1020
Tarih : 22.11.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "ecrimisil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Beyoğlu Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'nce davanın kısmen kabulüne dair verilen 17.11.1993 gün ve 1993/234 E-757 K. sayılı kararın incelenmesi davalılar tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin, 17.02.1994 gün ve 1994/961-2932 sayılı ilamı;
1- Davalı Hüsnü Üstündağ temyiz aşamasından kronik şizofrane olduğunu savunmuştur. Öncelikle adı geçen davalının dava ehliyeti olup olmadığının araştırılması ve HUMK'nun 38. vd. maddelerine göre işlem yapılması gereklidir.
2- Paydaşlar arasında ecrimisil davasında intifadan men kanıtlanmalıdır.
Dava konusu taşınmazın son katı için davalılara çekilen bir ihtar bulunmamaktadır.
Buna göre davacının son kat için intifadan men edildiğine dair delillerinin istenip toplanması, taraflar arasında vasiyetin tenfizi ve iptaline dair dava dosyalarının getirtilmesi ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan nedenlere ve özellikle davada ehliyet davanın görülebilirlik koşuludur. Bu itibarla dava şartı yerine getirilmeden davanın yürütülüp sonuçlandırılması mümkün olmadığı gibi davacı tarafından davalılara çekilen ihtarname içeriğinden 1 ve 2. katlar dışında son katla ilgili olarak intifadan men edildiğine dair bir ileri sürüşün de bulunmadığına göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen özel daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalıların temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının özel daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) 22.11.1995 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.