 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1995/21-1059
Karar no : 1996/104
Tarih : 28.2.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI
- TOPLU İŞ SÖZ LEŞMESİNİN UYGULANMASI ( Kamu düzeni )
- KAMU DÜZENİ ( Asgari ücretin ve toplu iş sözleşmelerinin uygulanması )
- ALEYHE BOZMA YASAĞI
- TALEP DIŞI KARAR VERİLEMEYECEĞİ ( Alayhe bozma yasağı )
1086/m.74
1475/m.33
2822/m.6
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Elmadağ Asliye Hukuk ( İş ) Mahkemesi'nce davanın kısmen kabulüne dair verilen 5.5.1995 gün ve 1994/313-1995/172 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 21 Hukuk Dairesinin 26.6.1995 gün ve 1995/3777-3946 sayılı ilanı;
( .... Asgari ücretin ve toplu iş sözleşmelerinin uygulanması Kamu düzeniyle ilgili olduğun bir istem olmasa dahi resen gözönünde tutulması zorunludur. Bozmadan sonra işçi ücretlerinde artma olmuş ise, bu artışların da hesapta değerlendirilmesi gereklidir. Ancak yapılacak hesapta bir maddi tazminat ödenmesi gerektiği sonucuna varılırsa, bozma kararında davacının tüm temyiz itirazları reddedildiğinden; maddi tazminat, bozmadan önceki miktarı geçemez.
Yapılacak iş, hüküm tarihine en yakın tarihte belli olan veriler ( asgari ücretteki artışlar veya toplu iş sözleşmesinin getirdiği olanaklar ) gözönünde tutularak yeniden hesap raporu almak, alınan hesap raporundaki miktar, bozmadan önceki tazminat miktarından fazla olduğu taktirde, bozmadan önceki kararda belirlenen miktarı geçmek üzere karar vermekten ibarettir.
Bozmada davacının tüm temyiz itirazları reddedildiği halde; ilk kararda belirlenen ve davacı yönünden azami miktar olarak kesinleşen 80.923.081 TL. maddi tazminata hükmetmek gerekirken, bu miktarı geçer biçimde 342.828.396.- TL. hükmedilmesi isabetli değildir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı biçimde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenin Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA), oybirliği ile karar verildi.