 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1995/1-489
Karar no : 1995/651
Tarih : 21.6.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAPU İPTALİ VE TESCİL ( Görevli yargı )
- GÖREVLİ YARGI ( Tapu iptali ve tescil )
- ÖZEL YASA GEREĞİNCE YAPILAN SATIŞ İŞLEMİNİN İPTALİ ( Adli yargı )
- ADLİ YARGI ( Özel yasa gereğince yapılan satış işlemlerinin iptali )
1086/m.1
2981/m.9
DAVA ve KARAR : Taraflar arasındaki "tapu iptali ve tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sivas 2. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın görevsizlik nedeniyle reddine dair verilen 27.10.1992 gün ve 1990/354 E-1992/514 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 8.4.1993 gün ve 279-4276 sayılı ilamı:
( ... Davacı Hazine 2981 sayılı Yasanın 9 maddesine ek madde getiren 3366 sayılı Yasanın 3. maddesine aykırı olarak davalı adına 400 m2 den fazla oluşturulan 949 parselin 4360 m2 lik kısmının iptali ile tescilini istemiştir.
Mahkemece, görevsizlik nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
Davaya konu ve hükmen iptali dava edilen tapu kaydını oluşluran işlem, idari karara dayalı bir tahsis işlemi olmayıp, özel yasadan doğan yetki kullanılmak suretiyle gerçekleştirilmiş bir satış işlemidir. Bu durum karşısında uyuşmazlıgın, idari yargıda değil, genel hükümler uyarınca adli yargı yerinde çözümlenmesi zorunludur.
O halde, işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, göreysizliğe hükmedilmesi doğru değildir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, iptali istenen davalıya ait tapu, Hazinenin satışı ile oluşturulmuştur. Bir tahsis söz konusu değildir. Bu şekilde oluşan tapulann iptali ancak özel hukuk hükümleri çerçevesinde ve iradeyi bozucu bir sebebin bulunduğunun kanıtlanması ile mümkün olabileceğine göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararın Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliği ile karar verildi.