 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1995/1-1080
Karar no : 1996/106
Tarih : 28.2.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- VESAYET ( Hukuki ehliyetsizlik )
- HUKUKİ EHLİYETSİZLİK ( Tapu iptali ve tescil )
- TAPU İPTALİ VE TESCİL ( Hukuki ehliyetsizlik )
- HUKUKİ EHLİYETSİZLİK ( Vesayet )
- EHLİYETSİZLİK
743/m.15,346,933
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tapu iptali ve tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kayseri Asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 17.11.1994 gün ve 1994/363 E.-773 K. sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 20.2.1995 gün ve 1995/1316-2209 sayılı ilamı:
( ... Davacı vasisi, vesayet altına alınan Mustafa Aslantaş'ın çekişmeli taşınmazı hiç bir bedel almadan davalı eniştesine temlik ettiğini, satışın yapıldığı tarihte davacının sara hastası olduğunu, hukuki ehliyetten yoksun bulunduğunu ileri sürerek iptal ve tescil istemiştir. Davalı yan, bu yeri bedelini ödeyerek" satın aldığını açıklayarak davanın reddini savunmuştur. Mahkemece yazılı olan gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir. Hemen belirtmek gerekir ki; somut olayda, hukuki ehliyetsizliğe dayanıldığı tartışmasızdır. Bu durumda, Mahkemece vesayet altına alınanla ilgili varsa doktor rapor ve reçeteleri, hasta müşahade kağıtları, röntgen grafikleri getirtilip Kayseri Devlet Hastanesinin 16.4.1993 gün ve 1428 nolu sağlık kurulu raporu ile birlikte tüm dosya Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kuruluna gönderilerek akit tarihinde adı geçenin hukuki ehliyete sahip olup olmadığının saptanması ve ondan sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve inceleme ile yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle, bilindiği üzere kural olarak alınan vesayet kararı, hükmünü ileriye yönelik icra eder. Somut olayda Mustafa Aslantaş'ın hacir altına alınması ise, dava konusu taşınmazı davalıya kayden sattığı 14.9.1992 tarihinden sonra 2.10.1992'de, açılan dava ile olmuştur. Vesayet kararı da 20.4.1994 tarihinde kesinleşmiştir. Temyize konu davada önce görülen vesayet davasında iddianın hasredildiği israf nedeniyle alınan hacir kararından ayrı olarak, hukuki ehliyetsizlik sebebine de dayanılmıştır. Bu durumda sağlıklı ve hukuksal bir çözüme ulaşılabilmesi için, 14.9.1992 olan akit tarihinde Mustafa Aslantaş'ın hukuki ehliyete sahip olup olmadığının kesin olarak saptanması zorunlu olduğuna göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalının temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliği ile karar verildi.