 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/876
Karar no : 1995/95
Tarih : 22.02.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "boşanma" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İstanbul Asliye 3. Hukuk Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 24.12.1993 gün ve 1993/297-566 sayılı kararın incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 13.04.1994 gün ve 1994/2779-3810 sayılı ilamı (...Medeni Kanun'un 144. maddesi boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eşin kusuru daha ağır olmamak koşulu ile geçimi için diğer eşten nafaka isteyebileceği hükmünü getirmiştir. İncelenen dosyadan boşanmanın kadının kusurlu davranışı sonucu gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece, kadının yoksulluk nafakası isteğinin reddine karar vermek gerekirken delillerin değerlendirilmesinde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Direnme kararı yoluyla Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık davalı kadın lehine yoksulluk nafakası verilip verilemeyeceği noktasında toplanmaktadır. Yerel mahkemenin tarafların boşanmalarına dair kurduğu hüküm kesinleşmiştir.
Ancak, hemen belirtmek gerekir ki, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eşin kusuru daha ağır olmamak şartıyla, geçimi için diğer eşten mali gücü oranında, süresiz olarak yoksulluk nafakası isteyebilmesi için öncelikle bu konuda bir talebin bulunması gerekir. Oysa olayda davalı kadının yoksulluk nafakası tayinine ilişkin bir isteği mevcut değildir. Bu yön gözetilmeksizin davalı yararına yoksulluk nafakasına karar verilmesi isabetsizdir.
O halde usul ve yasaya uygun bulunmayan direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliğiyle karar verildi.