 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/805
Karar no : 1995/164
Tarih : 08.03.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "tedbir nafakası" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bursa Asliye 2. Hukuk Mahkemesi'nde davanın kısmen kabulüne dair verilen 11.05.1993 gün ve 1993/183-388 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 05.10.1993 gün ve 1993/8528-8788 sayılı ilamı; (...Karı kocadan her biri aile vazifelerini ihmal eder yahut diğeri tehlikeye veya zarara ve ter ederse Hakim birliğin korunması için kanundaki muayyen tedbirleri alır (MK. md. 161). Ne varki kadının ayrı yaşamakta ve nafaka istemekte haklılığını kanıtlaması gerekir. Davalı vekilinin 500.000 TL. ödeyebiliriz demesi Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 95 ve 150. maddesinde hüküm altına alınan davanın kabulü niteliğinde değildir. Şu halde davacıdan ve inkar durumuna göre de davalıdan delilleri sorulup toplanmak sonucuna göre bir karar vermek gerekir. Eksik inceleme ile hüküm kurulamaz...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle kabul iki taraftan birinin diğerinin neticesi talebine muvafakat etmesidir (HUMK. 92). Bu niteliği gereği de geçerli bir kabulün varlığından söz edilebilmesi için, kabule ilişkin beyanın kesin ve koşul içermeyen açıklıkta olması gerekeceğine göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oyçokluğuyla karar verildi.