 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/650
Karar no : 1994/717
Tarih : 23.11.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "eski hale getirme" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 9. Sulh Hukuk mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 27.9.1993 gün ve 1993/139 E., 1993/135 K. sayılı kararın incelenmesi davalılar tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 20.1.1994 gün ve 13178-213 sayılı ilamı:
(... Dava, tapuda mesken olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölümlerin işyeri olarak kullanılması nedeniyle eski hale getirme ve tahliyeye ilişkin olduğuna göre, böyle bir davanın hem bağımsız bölüm malikleri hem de kiracılar aleyhine açılması gerekli olup dava konusu edilen 3 ve 4 numaralı bağımsız bölümleri kiracı olarak işgal eden davalılarca tahliye edilip başkalarına da kiraya verilmiş olduğu saptandığına göre, mahkemece bu konuda verilen tahliye kararının hüküm ifade edebilmesi için şagillerini kapsaması gerektiği cihetle yani kiracıların da davaya dahil edilmeleri zımnında dava dilekçesi tebliğ edilmek üzere davacıya mehil verilmeli ve bu suretle taraf oluşturulduktan sonra hasıl olacak sonuca göre karar verilmelidir.
Yargılama sırasında dava konusu bağımsız bölümleri kiracı sıfatı ile işgal eden kişiler davaya dahil edilmeden karar verilmesi doğru görülmemiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : 3156 sayılı Yasa ile değişik HUMK.nun 440/III. 2. maddesi hükmüne göre; kat mülkiyeti Kanunu'ndan doğan davalar, kural olarak, karar düzeltmeye tabidirler. Yararı olan tarafın bu yola gidebilmesi için de Özel Daire bozma kararının, tarafa tebliği (yazılı bildirimi) şarttır.
Ancak, anılan Yasa maddesinin bu açık hükmüne rağmen Özel Daire bozma ilamının taraflara tebliğ edilmediği ve dolayısıyla karar düzeltme yoluna gitme hakkı olan tarafa bu imkanın tanınmadığı anlaşılmıştır.
O halde, Özel Daire bozma ilamını taraflara tebliğ edilmeli, süresi içinde karar düzeltme istenildiği takdirde dosya Özel Daireye gönderilmeli, karar düzeltme yoluna gidilmediği veya gidilip de reddolunduğu takdirde, yeniden tayin olunacak oturumda, bozma kararına uyulup uyulmaması hususunda bir karar verilmelidir.
Direnme kararı, sırf bu nedenle, işin esasına girilmeksizin, usulden bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.