 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/50
Karar no : 1994/210
Tarih : 06.04.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "ihbar tazminatı" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kartal 2. İş Mahkemesince davanın reddine dair verilen 20.8.1993 gün ve 1993/191-219 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 16.9.1993 gün ve 199362849-1291 sayılı ilamı:
KARAR : (... Dava, ihbar tazminatı istemine ilişkindir.
Mahkemece, davacının belirli süreli hizmet aktiyle çalıştığından sözedilerek davanın reddine karar verilmiştir.
Davacı, davalıya ait işyerinde birbirini izleyen belirli süreli hizmek akitleriyle başka bir deyişle zincirleme sözleşmelerle çalıştırılmıştır. Bu durumda davacının başlangıçtan itibaren süresi belirli olmayan hizmek akti ile çalıştığının kabulü gerekir. Dairemizin ötden beri yerleşmiş uygulamaları da bu doğrultudadır. Gerçekten, ortada objektif haklı bir neden olmadıkça işçinin zincirleme sözleşmelerle çalıştırılması ve böylece belirsiz süreli hizmek akitlerine tanınan koruycu hükümlerden kurtulmak amacının güdülmesi akit serbestinin kötüye kullanılması halini oluşturur ve hukuk düzenince korunmaz.
Yukarıda açıklanan nedenlerle gerçekleşecek ihbar tazminatına karar vermek gerekirken dairemizin yerleşmiş uygulamalarına aykırı görüşle yazılı şekilde davanın reddine karar vermesi usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA) oybirliği ile karar verildi.