 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/304
Karar no : 1994/454
Tarih : 22.06.1994
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "itirazın iptali" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 8.4.1993 gün ve 1993/39 E., 1993/169 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 5.10.1993 gün ve 5321-7257 sayılı ilamıyla
(... Davacı kiralananı hor kullanma akidi kiracı aleyhine giriştiği icra takibine itiraz edildiğini öne sürerek 2.200.000.- TL. onarım süresi karşılığı kira parasının tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, icra takibinde onarım için, geçecek süre için zararın istenilmediğini kiralananı hor kullanmadığını savunmuş davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece itirazın iptaline, takibin devamına karar verilmiştir.
Dava kiralananın hor kullanılması sonucu meydana gelen zararın ödeditilmesi isteğine ilişkindir. Davacı dava açmadan önce davalının gıyabında delil tesbiti yaptırmış ve bilirkişi raporu sonradan davalıya tebliğ edilmiştir. Davalı davaya verdiği cevapta kiralananda 12 yıl gibi uzun bir süre oturduğunu ve ileri sürülen zarar kalemlerin normal kullanmadan meydana geldiğini savunmuştur. Bu durumda mahkemece yeniden bir bilirkişi aracılığıyla inceleme yaptırılıp, davalının bu yerde oturduğu süre de saptanarak ileri sürülen kalemlerin kötü kullanmadan meydana gelip gelmediği ve gelmiş ise iski hale getirilmesi için gereken masraf tutarı tesbit olunmalı ve ortaya çıkacak sonuca göre bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde isteği kabul edilmiş olması bozmayı gerektirir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra geregi görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 22.06.1994 gününde oybirliğiyle karar verildi.