 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas no : 1994/11-765
Karar no : 1995/39
Tarih : 1.2.1995
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TAŞIMA AKDI ( Sigortacının taşıyıcıya rücuu )
- SİGORTACININ TAŞIYICIYA RÜCUU ( Halefiyet esası )
- TAHKİM ŞARTININ BAĞLAYICILIĞI ( Sigortacının rücu davasında)
- HALEFİYET (Konişmentodaki tahkim şartının bağlayıcılığı)
- KONİŞMENTODAKİ TAHKİM ŞARTI ( Sigortacının halefiyeti )
- RÜCUAN TAHSİL ( Sigortacının Taşıma Sözleşmesi Gereğince Taşınan Maldaki Noksanlık ve Hasarın Tazmini Nedeniyle Taşıyıcıdan İstenmesi )
- TAŞIMA SÖZLEŞMESİ (Taşınan malda Meydana Gelen Hasarın ve Noksanlığın Sigorta Şirketi Tarafından Ödenmesi)
- SİGORTACININ TAŞIMA SÖZLEŞMESİNDEKİ ŞARTLA BAĞLI OLMASI (Tahkim Şartı İle Bağlı Olması)
- TAHKİM ŞARTI ( Sigorta Ettiren İle Taşıyan arasındaki Sözleşme )
- KANUNİ HALEFİYET ( Sigortacının Sigorta Ettirene Karşı Halef Olması )
6762/m.1110,1301,1339,1361
6762/m.1301,1339,1361
DAVA ve KARAR :
Taraflar arasındaki "tazminat" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İstanbul Asliye 7. Ticaret Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 2.10.1992 gün ve 1990/11831992/837 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 19.11.1993 gün ve 1992/7533-1993/6620 sayılı İlamı:
( ... Dava, davacı sigortacının, taşıma sözleşmesi gereğince taşınan maldaki noksanlık ve hasarın tazmini nedeniyle davalı taşıyıcıdan rücuan tahsili istemine ilişkindir. Dosyada mevcut taşıma mukavelesi ek şartlarında; işbu mukaveleden doğan ihtilafların hakem vasıtasıyla çözümleneceği belirtilmiştir. Sigorta ettiren ile davalı taşıyan arasındaki bu tahkim şartı TTK. 1301. maddesine göre halefiyet ilkesi gereğince davacı sigortacıyı da bağlar o halde, mahkemece taraflar arasındaki uyuşmazlığın hakem vasıtasıyla çözümlenmesi gerektiğinden bahisle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilerek karar verilmesi doğru görülmemiştir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Romak S.A. Firması ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü arasında, (19.000.000.) m/t buğday CF PO mal bedeli ( cost ) ve Navlun ( freight ) şartı ile satışı konusunda Denizaşırı satış sözleşmesi yapılmıştır. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü TTK 1339 maddesinden yararlanarak ithal ettiği buğdayı davacı sigorta şirketine tüm nakliye rizikolarına karşı Institute Cargo Clauses ( A ) All Risks şeraitiyle sigorta ettirmiştir. Dökme buğday emtiasının, İtalya'nın Manfredonis Limanından İzmir ve İskenderun'a mürettep olarak M/V Yasena Gemisine yüklendiği anlaşılmaktadır.
Dosyadaki fatura ve diğer kanıtlara göre de Romak S.A.nın satıcı ve yükleten sıfatı ile M/V Yasena Gemisi donatanı arasında, taşıma mukavelesi ( Charterparty ) yapılmıştır.
Bu taşıma mukavelesinin ek şartında "İşbu mukaveleden doğabilecek bilcümle ihtilafların Londra'da Hakemler vasıtasiyle halledileceği" kararlaştırılmıştır. Özel Daire ile mahkeme arasındaki uyuşmazlık, Navlun mukavelesinde yer alan tahkim şartının, bu anlaşmada taraf olmayan gönderilen Toprak Mahsulleri Ofisi ve onun halefi olan davacı sigorta şirketini, bağlayıp bağlamayacağı noktasında toplanmaktadır.
Taşınma aktine konu teşkil eden 28.10.1989 tarihli konişmento'da 16.10.1989 tarihli taşıma mukavelesinin ( Charter Party ) ile birlikte muteber olacağı yazılmış ve konişmento'da ihbar adresi olarak gösterilmiş bulunan malın alıcısı Toprak Mahsulleri Ofisi ise bu konişmento'ya icra yolu ile sahip olmuş ve buğday emtiasını tesellüm etmiştir. T.T.K.nun 1110 f.l'de "Taşıyan ile gönderilen arasındaki hukuki münasebetlerde konişmento esas tutulur" kuralı konulmuştur. Gönderilen, konişmentoyu ciro ile alıp bunu ibrazla yükü teslim almada kullandığı vakit, konişmento'nun şartları ile bağlanmış olur. Artık tahkim şartının, taşıyanla yükleten arasında kararlaştırılmış olduğunu, kendisinin konişmento'nun üçüncü şahıs hamili durumunda bulunduğunu ve bu sebeple, Carter Partideki atıf yapılan tahkim şartıyla bağlı tutulamayacağını iddia edemez. Konişmento'yu devralmakla yükleteni ilzam eden bütün konişmento kayıtlan ile mülzem olur ( Prof.Dr. Sami Okay, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü IV. Ticaret ve Banka Hukuku Haftası ( 29 Kasım - 4 Aralık 1965 tahkim sh.429 ).
Bu itibarla sigorta ettiren ile davalı taşıyan arasındaki tahkim şartı, TTK. 1361 maddesine göre ve kanuni halefiyet ilkesi gereğince davacı sigortacıyı da bağlar. Bu durumda Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi doğru değildir. 0 halde usul ve yasaya aykırı bulunan direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ) oybirliği ile karar verildi.