 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 1993/2-824
Karar No: 1993/870
Tarih: 22.12.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- SULH HUKUK MAHKEMESİNİN PAZARLIKLI SATIŞA İZİN KARARI ( Vesayet Altına Alınanın Taşınmaz Malı-Asliye Mahkemesinin Tasvip veya Red Kararı Vermesi Gereği )
- ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNİN TASVİP VEYA RET KARARI VERMESİ GEREĞİ ( Vesayet Altına Alınanın Taşınmaz Malının Pazarlıkla Satışına İlişkin Sulh Hukuk Mahkemesi Kararı Hakkında )
- VESAYET ALTINA ALINANIN TAŞINMAZ MALININ PAZARLIKLA SATIŞINA İZİN KARARI ( Sulh Hukuk Mahkemesi Kararının Asliye Mahkemesince Tasvip veya Reddedilmesi Gereği )
743/m.388
DAVA : Vasiye izin verilmesi kararının tasdiki davasından dolayı evrak üzerinde yapılan inceleme sonunda; Adana Asliye 3. Hukuk Mahkemesince talebin reddine dair verilen 19.4.1993 gün ve 339/299 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 26.5.1993 gün ve 5094-5572 sayılı ilamiyle ( ... Medeni Kanunun 388/son maddesi gereğince mahkemei Asliyenin tasvibi ile müstesna olarak iki tarafın rızası ile yapılabilir. Sulh Hukuk Mahkemesince verilen pazarlıklı satışa izin kararı Asliye Mahkemesince tasvibe tabidir. İşin esasının incelenerek satışa izin kararının tasvibi veya ademi tasvibi konusunda bir karar verilmesi gerekirken, Sulh Hukuk Mahkemesince verilen kararın mahkemeyi ilgilendirmediğinden bahisle talebin reddi doğru görülmemiştir ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü.
KARAR : Dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle vesayet altına alınanın içinde bulunduğu koşulların gerekli kıldığı ve o nedenle de acele hareket edilmesi yararına olacak durumlarda, Sulh mahkemesince, taşınmaz malın aleni müzayedeye gidilmeksizin pazarlıklı satışına karar verilmesine yasal bir engel yoktur.
Ancak sulh mahkemesinin vesayet altına alınanın taşınmaz malının pazarlık suretiyle satışına ilişkin olarak aldığı kararın, asliye hakimince değerlendirilerek, tasvibi veya reddi cihetine gidileceği aşikar olduğuna göre Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda açıklanan özel daire bozma kararındaki nedenden dolayı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429. maddesi uyarınca BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine 22.12.1993 gününde, oybirliğiyle karar verildi.