 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 1993/10-78
Karar No: 1993/186
Tarih: 28.4.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- HİZMET TESBİTİ ( Hak düşürücü süre )
- HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE ( Hizmet tesbiti )
- SİGORTACILIĞIN TESBİTİ
506 /m.79
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "hizmet tesbiti" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 3. İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 17.4.1990 gün ve 159-2024 sayılı kararın incelenmesi davalı SSK. ve T.K.I. vekilleri tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 13.11.1990 gün ve 8602-9463 sayılı ilamı:
( ... Bozma ilamında, davacının davalı işverene ait işyerinden 30.12.1967 tarihinde ayrıldığı, bilahare 24.5.1980 tarihinde yeniden girdiği, ayrılma ve yeniden işe girmi tarihi arasında 506 sayılı Yasanın 79/8. maddesinde öngörülen on yıllık hakdüşürücü sürenin geçmesinden sonra davanın açıldığı belirtilmiştir. Bu durumda mahkemece bozma ilamına uyulduğuna göre hakdüşürücü süre nedeniyle red kararı verilmesi gerekirken yazılı düşüncelerle kabul yolunda hüküm kurulması, usul ve Yasaya aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, öncekı kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı ve dahili davalı vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı ( BOZULMASINA ) bozmada oybirliği, nedeninde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Tefhim edilen kararla gerekçeli karar çelişkilidir. 10.4.1992 günlü 7/4 sayılı İçtihadı Birleştirme uyarınca bozma yapılmalıdır.
Tahir Alp