 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1992/2-731
K: 1993/11
T: 27.1.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- TENKİS ( Mahfuz hisseyi ihlal kastıyla temlik )
- MAHFUZ HİSSEYİ İHLAL KASTI MUVAZAA ( Mahfuz hisseyi ihlal kastı )
- MUVAZAA ( Mahfuz Hisseyi İhlal Kastı )
743/m.455
818/m.18
DAVA VE KARAR : Taraflar arasındaki "tenkis" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kilis Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 10.3.1992 gün ve 105-72 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 18.5.1992 gün ve 5377-5786 sayılı ilamı:
( ... Hukuk davalarında olayları açıklamak taraflara, hukuki tavsif ise mahkemeye aittir. Davada davacı miras bırakanın saklı payını zedelemek amacıyla dava konusu taşınmazı davalıya intikal ettirdiğini ve ayrıca taşınmazın gerçekte bağışlandığı halde tapuda satış işlemi gerçekleştirildiğini ileri sürerek tasarrufun saklı pay oranında tenkisini istemiştir. Hiç kimse lehine bir dava açmaya zorlanamayacağından davacıdan tenkis yerine muvazaaya dayalı tapu iptal davası açması istenemez. Diğer taraftan tapuda gerçekleştirilen satışa yönelik resmî işlem bir yargı kararı ile iptal edilmedikçe hukuken geçersizliği ileri sürülemez. Bu durumda tenkis isteği incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı düşüncelerle davanın reddi Usul ve Yasa'ya aykırıdır... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI:
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve Yasa'ya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA oyçokluğuyla karar verildi.