 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1991/11-322
K: 1991/434
T: 25.9.1991
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- DERECE KARARINA İTİRAZ ( Tetkik Merciinden Mahkemeye Harçsız Olarak İntikal Eden Davada Davacıya Harç Yatırması İçin Uygun Süre Verilmesinin Gerekmesi )
- GÖREVSİZLİK KARARI ( Tetkik Merciinden Mahkemeye Harçsız Olarak İntikal Eden Davada Davacıya Harç Yatırması İçin Uygun Süre Verilmesinin Gerekmesi )
- HARÇ ( Tetkik Merciinden Mahkemeye Harçsız Olarak İntikal Eden Davada Davacıya Harç Yatırması İçin Uygun Süre Verilmesinin Gerekmesi )
- İCRA TETKİK MERCİİNDEN MAHKEMEYE İNTİKAL EDEN DAVA ( Davacının Harcı Yatırmaması Nedeniyle Ona Uygun Süre Veriler ek Harcı Yatırmasının Beklenmesi )
2004/m.142
DAVA : Taraflar arasındaki "derece kararına itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; SAMSUN Asliye 1. Hukuk Mahkemesince davanın açılmamış sayılmasına dair verilen 3.3.1988 gün ve 1988/114-105 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine;
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 1.6.1989 gün ve 1988/6264-1989/3322 sayılı ilamı:
( .. İstem İİK.nun 142. maddesinden kaynaklanmaktadır. Dava, daha önce İcra Tetkik Merciine, Harçlar Kanunun 13/d. maddesi uyarınca harç yatırılmaksızın açılmış, Tetkik Merciinin görevsizlik kararı üzerine davacının süresinde verdiği dilekçe ile mahkemeye intikal etmiştir. Mahkeme, harç yatırılmadığından bahisle davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir. Oysa mahkemenin görevsizlik kararı ile kendisine gelen ve görevsizlik kararını veren İcra Tetkik Merciinde harca tabi olmayan davada, gerekli harcın yatırılması için davacıya münasip bir mehil vermesi, harç yatırıldıktan sonra davaya devam etmesi gerekirdi. Olayın niteliği nazara alınarak davacıdan bir talepte bulunmaksızın yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.. ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına dosyadaki tutanak ve kanıtlara bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı (BOZULMASINA), 25.9.1991 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.