 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1990/8-116
K: 1990/189
T: 14.3.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- GÖREVSİZLİK VE YETKİSİZLİK KARARI ( Yargılama Giderlerinin ve Vekalet Ücretinin Davacıya Yükletilmesi )
- YARGILAMA GİDERLERİ VE VEKALET ÜCRETİ ( Her Mahkemenin Son Kararda Hüküm Altına Alması Gereği-Görevsizlik ve Yetkisizlik Kararı Verilmesi Halinde )
1086/m.417,426
DAVA : Taraflar arasındaki "tapu iptali ve tescil" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İncesu Asliye Hukuk Mahkemesi`nce görevsizliğe dair verilen 18.10.1988 gün ve 23-242 sayılı kararın incelenmesi davalı Hazine vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi`nin 24.4.1989 gün ve 1781-4147 sayılı kararı; ( ... Davacı gerçek kişi tarafından davalı Hazine aleyhine açılan tapu iptali ve tescil davası sonucu dava görevsizlik nedeniyle reddedildiğinden hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz mahkeme masrafı ve vekalet ücretine ilişkindır. 15.11.1945 tarihli ve 25/10 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına göre görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle davanın reddine ve dava dosyasının görevli mahkemeye tevdiine ilişkin kararlar bunları veren mahkemelere göre nihai kararlar olup dava böyle bir karara bağlanıncaya değin mahkemece yapılmış olan giderlerin ve vekalet ücretinin davacıya yükletilmesi Medeni Yargılama Usulü Yargılamasının 417 ve 426. maddeleri gereğidir. Her mahkeme kendi yargılama masraflarıyla avukatlık ücretinin başka bir mahkemenin takdir ve hükmüne bırakmayıp son kararı ile birlikte hüküm altına alır. Hazine yargılama sırasında avukatla temsil olunduğuna göre avukatlık asgari ücret tarifelerinin 8. maddesi hükmü çerçevesinde hazine lehine avukatlık ücretine hükmedilmesi gerekirken yargılama gideri harç ve vekalet ücretinin nihai kararda gözönünde tutulması şeklinde karar verilmiş olması isabetsizdir... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu`nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : TarafIarın karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu`nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davalı hazine vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi.