 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1989/69
K: 1989/155
T: 15.03.1989
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Taraflar arasındaki "ihalenin feshi" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Samsun İcra Tetkik Merciince davanın reddine dair verilen, kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 26.10.1987 gün ve 14481-10734 ilamı ile; (.. ihalenin, ihaleye fiilen katılıp da en yüksek pay süren üzerine yapılması gerekir. İhaleye fiilen katılmayan kişinin dilekçe ile dilekçesinde belirttiği miktar üzerinden taşınmazı satın alacağı yolundaki başvurusu fiilen ihaleye katılma olmadığından kabul edilemez. Satış memurunca fiilen ihaleye katılmayan Hasan Y. üzerine ihale yapılması yasaya aykırıdır. Bu husus nazara alınarak yapılan ihalenin feshine karar vermek gerekirken, yazılı şekilde isteğin reddine karar verilmesi isabetsizdir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı vekili
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : İhalenin nasıl yapılacağı buyurucu bir biçimde İcra ve İflas Kanununda belirlenmiştir. Fiilen ihaleye katılmayan ve mektupla başvuran kişiye ihaleye katılmış gibi işlem yapılamaz. Bu yönler dikkate alınmadan önceki kararda direnilmesi isabetsizdir. O halde, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, 15.3.1989 gününde, oybirliği ile karar verildi.