 |
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1988/8-569
K: 1988/858
T: 26.10.1988
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
- ELATMANIN ÖNLENMESİ ( Sulh Mahkemesinin Görevsizlik Kararı Vermesi )
- SULH MAHKEMESİNİN GÖREVSİZLİK KARARI (Taraflarca İtiraz da Olunmayan Karar )
- ASLİYE MAHKEMESİNDE KARARA BAĞLANMASI (Sulh Mahkemesince Görevsizlik Kararıyla Gönderilmiş Olması )
- GÖREVSİZLİK KARARI ( Sulh Hukuk Mahkemesince Verilmesi )
- TARAFLARIN İTİRAZ ETMEMESİ ( Sulh Mahkemesinin Görevsizlik Kararına Karşı )
1086/m.7,8
DAVA : Taraflar arasındaki elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Çamardı Asliye hukuk Mahkemesince görevsizliğe dair verilen 9.6.1987 gün ve 11-43 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 5.10.1987 gün ve 11461-10596 sayılı ilamı:
( ... Taraflar arasında elatmanın önlenmesine ilişkin uyuşmazlık bidayeten Çamardı Sulh Hukuk Mahkemesine intikal eylemiş ve bu mahkemenin keşfen tesbit eylediği değer dikkate alınarak görevsizlik kararı verilmiştir. Dosya bu karar nedeniyle Asliye Hukuk Mahkemesine getirtilmiş tarafların değer yönünden her hangi bir itirazları vuku bulmamıştır. Mahkemenin yeniden ve hem de çelişki yaratacak şekilde Sulh Mahkemesinde dinlenen bilirkişi huzuruyla taşınmazın değerinin tesbiti cihetine giderek görevsizlik kararı vermesi usul ve yasaya aykırıdır. Sulh Mahkemesinin görevsizlik kararı ile gelen ve taraflarca bu yönden itiraz da olmayan davanın asliye mahkemesinde bakılıp karara bağlanması icap eder... ) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmeknle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere, Sulh Mahkemesinden görevsizlikle gelen bu davaya Asliye Mahkemesinde bakılması icabedeceğine göreve taallük eden hususlarda Hakimin taraf beyanları ile bağlı olmamasına göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı, dava değeri ve harç yönü bozma nedenine göre temyiz incelemesi dışında bırakılmak suretiyle bozulmalıdır.
SONUÇ : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, 26.10.1988 gününde oybirliğiyle karar verildi.