 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 2000/YYB-78
Karar no: 2000/84
Tarih: 25.04.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Sahte evrak düzenlemek suçundan sanık Mustafa N... hakkında yapılan soruşturma sonunda Kırşehir İl İdare Kurulu 11.11.1998 gün ve 37 sayılı kararı ile, sanığın Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine tâbi olmadığından bahisle dosyayı C.Başsavcılığına göndermiş, 6.5.1999 gün ve 309/33 sayılı iddianame ile sanığın TCY.nın 339, 80. maddeleri gereğince cezalandırılması için dava açılmıştır.
Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi 17.6.1999 tarih ve 62/95 sayı ile; "KİT personeli olmayıp sağlık ocağı hekimi olan sanık hakkındaki davanın, lüzumu muhakeme kararı ile açılması gerekmektedir."gerekçesiyle yargılamanın durmasına karar vermiştir.
Bu suretle Kırşehir İl İdare Kurulu ile o yer ağır ceza mahkemesi arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan dosya; Yargıtay C.Başsavcılığının "İdare Kurulu görevsizlik kararının kaldırılmasını" isteyen 10.4.2000 tarihli tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
Sağlık Ocağı hekimi olan sanığın, Sosyal Sigortalar Kurumu mensubu olan hastalara ait gerçeğe aykırı muafiyet raporlarına dayanarak, onların bilgisi dışında ve hastaları muayene etmeden reçete düzenlediği, bazı reçetelere ilaç ilavesi yaptığı, bazılarının sağlık karnelerini kullanarak başkalarını muayene ettiği iddiasıyla sahtekârlık suçundan TCY.nın 339, 80. maddeleri uyarınca cezalandırılması için açılan davada, ağır ceza mahkemesi ile İl İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık ocağında görevli hekim olan sanık; SSK. Personeli olmadığından hakkında KİT personelinin tâbi olduğu hükümler uygulanamaz. Sanık, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 36. maddesi uyarınca "sağlık hizmetleri" sınıfına dahil Devlet memurudur. Memurların görevlerinden doğan veya görevlerinin ifası sırasında işledikleri cürümlerden dolayı yapılacak soruşturma ise, başlanan soruşturma tarihi itibariyle Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine tâbidir. Somut olayda sanığa yüklenen suçlar görevi sırasında ve görevinden dolayı işlendiği için hakkındaki soruşturmanın Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine göre yapılması zorunludur.
Bu nedenle ve 4.12.1999 günü yürürlüğe giren 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun Geçici 1. maddesine göre, başlatılmış işlemler Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine göre sonuçlandırılacağı ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 1684 sayılı Yasa ile düzenlenen konuya ilişkin görevi de devam ettiğinden, Kırşehir Valiliği İl İdare Kurulu görevsizlik kararı kaldırılmalıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Kırşehir Valiliği İl İdare Kurulunun 11.11.1998 gün ve 37 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, dosyanın mahalline gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine 25.4.2000 günü tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak oybirliğiyle karar verildi.