 |
T.C
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 2000/YYB.70
Karar no: 2000/76
Tarih: 11.04.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Görevi kötüye kullanmak suçundan sanıklar İsmet G..., Hasan Y..., İbrahim B..., Mehmet Ali A..., İsmail K..., Basri D..., Ali Osman Ş..., Mahmut A...., Ahmet Ö..., Ali Ş...., Ramazan K..., Kalip D..., Aydın Ö..., Mehmet Y... ve Süleyman H...'nın TCY.nın 240, 80. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları için Bayındır C.Başsavcılığının 24.9.1998 gün ve 718-374 sayılı iddianamesi ile açılan kamu davasında Bayındır Asliye Ceza Mahkemesince 11.5.1999 gün ve 279-97 sayı ile; "Belediye Yasasının 102. maddesi gereğince tüm belediye görevlilerinin işledikleri suçlardan dolayı MMHKM.na tâbi oldukları, "haklarında lüzumu muhakeme kararı ile dava açılması gerektiği" gerekçesi ile CYUY.nın 253/4.maddesi uyarınca yargılamanın durmasına, dosyanın İlçe İdare Kuruluna gönderilmesine karar verilmiştir.
Dosyanın gönderildiği Bayındır Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulunca 16.8.1999 gün ve 2-9 sayı ile sanıklar hakkında verilen yargılamanın önlenmesi kararı üzerine, bu kararı yasa gereği kendiliğinden inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesince 3.11.1999 gün ve 171-232 sayı ile, "... genel hükümlere göre soruşturma yapılmak üzere görevsizlik kararı verilmesi gerektiği" gerekçesiyle kararın bozulmasına, sanıklar hakkında MMHKM.na göre karar verilmesine yer olmadığına, Bayındır Asliye Ceza Mahkemesi ile aralarında doğan görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilmesine karar verilmiştir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulunca 28.12.1999 gün ve 318-328 sayı ile; "Bölge İdare Mahkemesince, İlçe İdare Kurulunun yargılamanın önlenmesi kararının bozularak kaldırılmasından sonra verilmiş bir görevsizlik kararı bulunmadığından, 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca çözümlenmesi gereken bir görev uyuşmazlığından söz edilemeyeceği" gerekçesiyle dosyanın incelenmeksizin yerine iadesine karar verilmiştir.
Dosyanın gönderildiği Bayındır Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulunca 31.1.2000 gün ve 2-1 sayı ile, "a) Sanık Süleyman Hancı'nın 17.6.1999 tarihinde öldüğünün nüfus kayıt örneğinden anlaşıldığından bu sanık hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
b) İzmir Bölge İdare Mahkemesinin 3.11.1999 tarihli kararında diğer sanıklar hakkında genel hükümlere göre kovuşturma yapılması gerektiği belirtildiği" gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Bu suretle Asliye Ceza Mahkemesi ile Bayındır İlçe İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan söz edilerek dosya, Yargıtay C.Başsavcılığının "Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararının kaldırılması" istekli tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
Çırpı Beldesi Belediye Meclisi üyesi olan sanıkların suç tarihlerinde yasal dayanağı olmadan ve 657 sayılı Yasanın 146. maddesi hükmüne aykırı olarak belediyede görevli memurlara kış dönemlerinde kömür ve odun yardımı yapılması için meclis kararı almak suretiyle görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla TCY.nın 240, 80. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları için açılan davada, Asliye Ceza Mahkemesi ile İlçe İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
1580 sayılı Belediye Yasasının 102. maddesinde "Belediye Reisi ile bilumum belediye memurları vazifelerinden münbais veya vazifelerinin ifası sırasında hadis olan cürümlerinden dolayı Memurin Muhakematı Kanunundaki ahkâma tâbir" hükmü yer almaktadır. Ancak, Ceza Genel Kurulunun süreklilik gösteren kararlarında vurgulandığı üzere, belediye meclis üyeleri bu madde kapsamında sayılan memurlar arasında yer almadıklarından haklarında MMHKM. hükümleri uygulanması olanaksızdır. Bu nedenle sanıklar hakkındaki soruşturmanın genel hükümlere göre yapılması ve iddianame ile açılan davaya bakılması gerektiğinden, Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı kaldırılmalıdır.
Öte yandan, İlçe İdare Kurulunun kararında, (a) bendinde, sanık Süleyman Hancı hakkında ölmüş olduğundan bahisle karar verilmesine yer olmadığının belirtildiği nazara alındığında, usulünce verilmiş iki görevsizlik kararı bulunmadığından 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca çözümlenmesi gereken bir görev uyuşmazlığı bulunmadığından bu sanık yönünden dosyanın incelenmeksizin yerine gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle;
1- Sanık Süleyman H... yönünden, doğmuş bir görev uyuşmazlığı bulunmadığından, bu sanık yönünden dosyanın incelenmeksizin yerine iadesine,
2- Diğer sanıklar yönünden, Bayındır Asliye Ceza Mahkemesinin 11.5.1999 gün ve 279-97 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına,
Dosyanın yerine gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 11.4.2000 günü kısmen tebliğnamedeki isteme uygun olarak oybirliği ile karar verildi.