 |
T.C
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 2000/YYB-68
Karar no: 2000/73
Tarih: 11.04.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Sanık Ayhan Ç...'nun 3628 sayılı Yasanın 13/1-2. maddesi uyarınca cezalandırılması istemiyle İpsala C.Başsavcılığınca 14.5.1997 gün ve 100/57 sayılı iddianame ile açılan davada; İpsala Asliye Ceza Mahkemesi 3.12.1998 gün ve 64/213 sayı ile; "3628 sayılı Yasanın 17 nci maddesinin son fıkrasında özel soruşturma ve koğuşturma usulüne tâbi olan sanıklarla ilgili yasa hükümlerinin saklı tutulduğu, suç tarihinde İpsala İlçe Emniyet Amiri olarak görev yapan sanığın yargılanabilmesi için İl İdare Kurulunca karar verilmesi gerekir" gerekçesiyle CYUY.nın 253/4. maddesi uyarınca yargılamanın durmasına karar vermiştir.
Dosyanın gönderildiği Edirne Valiliği İl İdare Kurulu ise 9.11.1999 gün ve 528/40 sayı ile, "sanığın özel soruşturma ve koğuşturma usulüne tâbi olan memurlardan olmadığı, hakkında genel hükümler uyarınca işlem yapılması gerektiği" gerekçesiyle dosyayı iade etmiştir.
Bu suretle İpsala Asliye Ceza Mahkemesi ile Edirne İl İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan dosya, Yargıtay C.Başsavcılığının "Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının kaldırılmasını" isteyen 22.3.2000 günlü tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
İpsala İlçe Emniyet Amiri olan sanık Ayhan Ç...'nun kaza yaptığı aracı, C.Savcısına verdiği ifadede 1996 yılının ortalarında satın aldığını bildirmesine karşın, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasasının 7/d madde ve fıkrasında öngörülen bir aylık süre içinde bildirimde bulunmadığı iddiasıyla açılan davada, asliye ceza mahkemesi ile il idare kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
3628 sayılı Yasanın 17. maddesinde, bu yasada yazılı suçlar ile, irtikap, rüşvet, ihtilas ve zimmete para geçirme ........suçlarından veya bu suçlara iştirak etmekten sanık olanlar hakkında MMHKM. hükümlerinin uygulanamayacağı, maddenin 2. ve 3. fıkralarında ise müsteşarlar, valiler ve kaymakamlar ile görev ve sıfatları nedeni ile özel soruşturma ve kovuşturma usulüne tâbi olan sanıklarla ilgili yasa hükümlerinin saklı olduğu belirtilmiştir.
İlçe Emniyet Amiri olarak görev yapan sanık hakkında CYUY.nın 154/5. maddesi hükmü uyarınca adli görev esnasında işlediği suçlar nedeniyle hakimlerin görevlerinden dolayı tâbi olduğu yargılama usulü tatbik olunacağından, somut olayda ise isnat edilen suçun adli görevle bir ilgisi bulunmamakta, 3628 sayılı Yasanın 17. maddesinin birinci fıkrasında da "bu yasada yazılı suçlar nedeniyle MMHKM. hükümlerinin uygulanamayacağı açıkça belirtilmiş olmakla, sanık hakkında genel hükümlere göre işlem yapılması gerektiğinden İpsala Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle; İpsala Asliye Ceza Mahkemesinin 64/213 sayılı görevsizlik kararının isteme uygun olarak kaldırılmasına, dosyanın anılan mahkemeye gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine 11.4.2000 günü oybirliğiyle karar verildi.