Hukuki.NET

T.C
YARGITAY
Ceza  Genel  Kurulu
Esas no: 2000/YYB-33
Karar no: 2000/33
Tarih:  22.02.2000

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
Görevi kötüye kullanmak suçundan sanık Bekir M...'in TCY.nın 240 ve 80. maddeleri uyarınca cezalandırılması için Hassa C.Başsavcılığının 5.3.1999 gün ve 20/12 sayılı iddianamesi ile açılan davada  Hassa Asliye Ceza Mahkemesi, 4.6.1999 gün ve 31/39 sayı ile;
"Suç tarihinde köy muhtarı olan sanık  hakkında, işlediği iddia edilen ve TCK.nun kapsamında  kalan suç nedeniyle, Memurin Muhakematı Hakkında Kanunu Muvakkat hükümlerine göre soruşturma yapılması gerektiği" görüşüyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Dosyanın gönderildiği Hassa Kaymakamlığı Memurin Muhakematı Komisyonu 28.7.1999 gün ve 1999/2 sayı ile;  Seçmen kütüklerine yazılmayı sağlamak amacıyla  muhtarlar tarafından özel ikamet ilmühaberi düzenlenmesinden doğan suçun, 298 sayılı Yasanın 174 ncü maddesi uyarınca  genel hükümlere  tabi seçim suçu  olduğu" gerekçesiyle, görevsizlik kararı niteliğinde, karar verilmesine yer olmadığına karar vererek dosyayı iade etmiştir.
Bu suretle Hassa Asliye Ceza Mahkemesi ile o yer Memurin Muhakematı Komisyonu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan bahisle, Yargıtay C.Başsavcılığının "Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararının kaldırılmasını isteyen" 28.12.1999 günlü tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilen dosya, Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünü-dü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
Köy muhtarı olan sanığın, "müşteki Arif Sabahyıldızı ve 9 arkadaşının, seçimlerde özel ikametgah ilmühaberlerini imzalamakta zorluk çıkarmak, aynı ilmühaberleri  muhtarlık mühürü ile mühürleyip imzaladıktan sonra  boş olarak bazı seçmenlere dağıtmak suretiyle görevini kötüye  kullanmak suçunu işlediği iddiasıyla açılan davada, Asliye Ceza Mahkemesi ile İlçe Memurin Muhakematı Komisyonu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki 298 sayılı Yasanın 138. maddesinde; "Bu  kanunun tatbiki ile görevli veya bu kanuna göre görevlendirilen kimseler görevlerini herhangi bir şekilde savsakladıkları veya kötüye kullandıkları takdirde, bu kanunda  ayrı bir ceza tayin edilmemiş ise Türk Ceza Kanununun bu suçlara ait cezaları altıda birden üçte bire kadar artırılarak hükmolunur." denilmektedir. Aynı Yasanın 174. maddesine göre de bu yasada  yazılı suçlardan birini işleyenler veya bu Yasanın uygulanmasıyla ilgili olup da genel  hükümlere göre cezalandırılmaları gerekenlerin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun  haklarında genel hükümlere göre kovuşturma  yapılacaktır.
Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi ve seçmen listelerinin düzenlenmesinde, seçim büroları ile birlikte muhtarlar da görevlidirler. Seçmen kütüklerinin hatasız ve gerçeğe uygun olarak düzenlenmesini sağlamakla yükümlüdürler. Somut olayda sanık tarafından düzenlenen    ikamet  belgeleri, sadece seçimde kullanılmak üzere özel olarak hazırlanmış belgeler olup, bir başka yerde kullanılmaları olanaklı değildir. Mühürlenip imzalanarak boş olarak bunların bazı kişilere verilmesi ve müşteki ile arkadaşlarının getirdiği özel ikametgah ilmühaberlerinin  imzalanmasında zorluk çıkarması eylemleri 298 sayılı Yasanın uygulanması ile ilgili olduğundan, soruşturmanın 174. madde uyarınca genel hükümlere göre yapılması gerekmektedir. Bu nedenle sanık hakkında iddianame ile açılan davaya bakılması gerektiğinden  Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı kaldırılmalıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle Hassa Asliye Ceza Mahkemesinin 4.6.1999 gün ve 31/39 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, dosyanın yerine ulaştırılmak üzere Yargıtay C.Başsavcılığına gönderilmesine 22.2.2000 günü istem gibi oybirliği ile karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini