Hukuki.NET

T.C
YARGITAY
Ceza  Genel  Kurulu
Esas no: 2000/YYB-15
Karar no: 2000/18
Tarih: 08.02.2000

Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


 
Seçmen listelerinde bilerek mükerrer yazıma neden olmak suçundan sanık Ayhan K...'ın  298 sayılı Yasanın 144/1. maddesi uyarınca cezalandırılması için Erzincan C.Başsavcılığınca 6.4.1999 gün ve 979-518 sayılı iddianame ile açılan davada Erzincan Asliye Ceza Mahkemesince 18.6.1999 gün ve 447-425 sayı ile; suç tarihinde görevli mahalle muhtarı olan sanık hakkında kamu davası  görülebilmesi için usulünce lüzumu muhakeme kararı alınması gerektiğinden bahisle CYUY.nın  253/4. maddesi uyarınca yargılamanın durmasına, dosyanın İl İdare kuruluna gönderilmesine karar verilmiştir.
Keza, aynı suçtan sanık İsmail D..'ın da 298 sayılı Yasanın 144/1. maddesi uyarınca cezalandırılması için Erzincan C.Başsavcılığının 6.4.1999 gün ve 978-519 sayılı iddianamesi ile açılan davada aynı yer Asliye Ceza Mahkemesince 18.6.1999 gün ve 448-426 sayı ile lüzumu muhakeme kararı alınmak üzere yargılamanın durmasına, dosyanın İl İdare Kuruluna gönderilmesine karar verilmiştir.
Dosyaların gönderildiği Erzincan Valiliği İl İdare Kurulunca dosyalar birleştirilerek 10.11.1999 gün ve 41 sayı ile; mahalle muhtarı olan  sanıklar Ayhan K..., İsmail D.. ve  Erkan D..'nun, başka yerde ikamet eden bazı kişilere seçimlerde  kullanmak  üzere sahte ikametgah belgesi düzenleyerek verdikleri, 298 sayılı Seçim Yasası  gereğince seçim suçlarının kovuşturulmasının genel hükümlere tabi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
Bu suretle Erzincan Asliye Ceza Mahkemesi ile Erzincan Valiliği İl İdare kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan dosya, Yargıtay C.Başsavcılığının "Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararının kaldırılması" istekli tebliğnamesi ile 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
Çağlayan Beldesinde Cumhuriyet Mahallesi muhtarı olan sanık Ayhan K... ile Şelale Mahallesi muhtarı olan sanık İsmail D..'ın 18 Nisan 1999 yerel ve genel seçimleri için hazırlanan seçmen listelerine, bir başka yerde kaydı bulunan  bazı kişilere sahte ikametgah belgesi vererek, mükerrer yazılmalarını sağladıkları iddiası ile açılan davada Asliye Ceza Mahkemesi ile İl İdare kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Yasanın  "seçim suçları ve cezaları" başlıklı yedinci bölümünde yer alan ve "seçmen kütüğüne birden fazla kayıt" başlığını taşıyan 144. maddesinin 1. fıkrasında, "seçmen kütüğüne kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenler veya bu sonucu veren fiilleri bilerek yapanlar...cezalandırılır." hükmü ile; "Kovuşturma  Usul ve Şekilleri" başlıklı sekizinci bölümünde yer alan 174. maddesinin 1. fıkrasında "Bu kanunda yazılı suçlardan birini işleyenler veya bu kanunun uygulanmasına taalluk edip de genel hükümlere göre cezalandırılmaları gerekenlerin sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun haklarında umumi hükümler dairesinde kovuşturma yapılır." hükmü getirilmiştir.
Görüldüğü gibi seçmen listelerine aynı kişinin bilerek birden fazla kayıt yapılmasını sağlamak 298 sayılı Yasada bir seçim suçu olarak öngörülerek yaptırıma bağlanmıştır. Aynı Yasanın 174. maddesinin 1.fıkrasının açık hükmü uyarınca seçim suçlarına ilişkin kovuşturma genel hükümlere göre yapılacaktır.
Somut olay incelendiğinde; mahalle muhtarı olan sanıkların, sadece seçmen kütüğüne kayıt olmak için özel olarak düzenledikleri ikametgah belgelerini bazı kişilere verdikleri ve bu suretle seçmen listelerine birden fazla kayıt  yapılmasını sağladıkları iddia edilmiştir. Bu nedenle sanıklar Ayhan K... ve İsmail D.. haklarında genel hükümlere göre kovuşturma yapılması ve iddianame ile açılan davaya bakılması gerektiğinden, Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik kararları kaldırılmalıdır.
Öte yandan, İl İdare Kurulunca hakkında görevsizlik kararı verilen sanık Erkan D.. hakkında, genel hükümlere göre yapılmış bir kovuşturma, düzenlenmiş bir iddianame ve Mahkemece verilmiş bir görevsizlik kararı dosya içersinde bulunmamaktadır. Diğer sanıklar hakkında MMHK. uyarınca soruşturma yapmak üzere atanan  muhakkik, soruşturma izni isteyerek bu sanık hakkında da soruşturma yapmış ve sonuçta İl İdare Kurulunca görevsizlik kararı  verilmiştir. O halde usulünce verilmiş iki görevsizlik kararı bulunmadığından sanık Erkan D.. hakkında olumsuz görev  uyuşmazlığı doğduğundan söz-edilemeyeceği için, bu sanık hakkındaki dosyanın incelenmeksizin  mahalline iadesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle;
1- Erzincan Asliye Ceza Mahkemesinin sanık Ayhan K... hakkındaki 18.6.1999 gün ve 447-425 sayılı ve sanık İsmail D.. hakkındaki 18.6.1999 gün ve 448-426 sayılı görevsizlik kararlarının KALDIRILMASINA,
2- Sanık Erkan D.. hakkında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmadığından gereği mahallinde yerine getirilmek üzere dosyanın bu sanık yönünden incelenmeksizin MAHALLİNE İADESİNE,
Dosyanın Erzincan Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 8.2.2000 günü kısmen tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak oybirliği ile karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini