 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 2000/YYB-12
Karar no: 2000/16
Tarih: 08.02.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
İlçe Özel İdare Müdür vekili olarak görev yapan sanık Emin B...'in isnat edilen sarkıntılık suçunu görev sırasında işlediği, TCY.nın 279. maddesine göre memur sayılan sanığın MMHK. Hükümlerine tabi olduğu gerekçesiyle Sarıyahşi C.Başsavcılığınca 10.08.1999 gün ve 170/6 sayı ile soruşturma evrakı İdare kuruluna gönderilmiştir.
Aksaray İl İdare Kurulunca 25.11.1999 gün ve 83 sayı ile; "eylemin görev sırasında işlenmediği, görevden doğan bir suç bulunmadığı" sanık hakkında yargılamanın genel hükümlerine göre yapılması gerektiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Yargıtay C.Başsavcılığının uyuşmazlık doğmadığından, dosyanın mahalline iadesini isteyen 21.01.2000 günlü tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu gereği konuşulup düşünüldü.
CEZA GENEL KURULU KARARI
1684 Sayılı Umumi Mahkemeler ve Karar Hakimleri ve Mustantiklerle Umumi ve Hususi Kaza Selahiyetini Haiz Makamlar Arasındaki İhtilafın Halli Hakkında Kanun'un 1. maddesinde, "umumi mahkemeler, karar hakimleri ve mustantiklerle idare heyetleri sair kaza selahiyetini haiz makamlar arasında vazife ve selahiyet sebebiyle hadis olacak ihtilafların halli, Temyiz Mahkemesi Ceza Heyeti Umumiyesine aittir." hükmü yer almaktadır.
Cumhuriyet Başsavcılığı, maddede belirtilen yargı yetkisine sahip makamlardan sayılmadığı için, Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl veya İlçe İdare Kurulları arasında olumlu yada olumsuz görev uyuşmazlığının doğduğundan söz edilemez. İdare Kurulunca görevsizlik kararı verildikten sonra, C.Başsavcılığınca dava açılıp mahkemece görevsizlik kararı verildiğinde olumsuz görev uyuşmazlığı doğacaktır.
İncelenen dosyada, C.Başsavcılığınca Sarıyahşi İlçe Özel İdare Müdür vekili olarak görev yapan sanığın, isnat edilen sarkıntılık suçunu görev esnasında işlediği ve memur sayıldığı gerekçesiyle MMHK. hükümlerine göre işlem yapılması gerektiği, dosyanın gönderildiği İl İdare Kurulu ise eylemin görev esnasında işlenmediği ve görevden doğan bir suç bulunmadığı yargılamanın genel hükümlere göre yapılması gerektiği görüşüyle görevsizlik kararı vermişlerdir. C.Başsavcılığı, 1684 sayılı Yasanın yukarıya alınan 1. maddesinde sayılan yargı yetkisine haiz makamlardan olmadığından olumsuz görev uyuşmazlığı doğmamıştır. Bu nedenle dosyanın incelenmeksizin ve gereği yerinde yapılmak üzere mahalline iadesi gerekmektedir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle; olumlu veya olumsuz bir görev uyuşmazlığı bulunmadığından, gereği yapılmak üzere mahalline gönderilmesi için dosyanın Yargıtay C.Başsavcılığına TEVDİİNE, 08.02.2000 günü tebliğnamedeki isteme uygun olarak oybirliğiyle karar verildi.