 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 2000/4-99
Karar no: 2000/105
Tarih: 09.05.2000
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Sanık Serdar T...'un TCY.nın 456/4 ve 647 sayılı Yasanın 4. maddeleri uyarınca 300.000 TL ağır para cezasıyla cezalandırılmasına ve bu cezasının ertelenmesine ilişkin Hüyük Asliye Ceza Mahkemesince verilen 9.7.1997 gün ve 6/61 sayılı hüküm sanık Serdar T... vekili tarafından temyiz edilmekle dosyayı inceleyen Yargıtay 4.Ceza Dairesince 2.7.1998 gün ve 6551/7282 sayı ile;
"Sanığın mağdura sopayla vurup yedi gün iş ve gücüne engel olacak biçimde yaralama eyleminin yakınmaya bağlı suç niteliğinde olduğu ve mağdurun süresinde yakınmada bulunmadığı gözetilmeden davanın düşürülmesi yerine, yargılama sürdürülerek hükümlülük kararı verilmesi" isabetsizliğinden bozulmuştur.
Yerel Mahkeme ise 11.11.1998 gün ve 56/81 sayı ile;
"Sabit Altınyazar suç tarihinden bir gün sonra 6.1.1996 tarihinde C.Savcısı tarafından alınan ifadesinde açıkça Serdar T...'dan şikayetçi olduğunu beyan etmiştir."gerekçesiyle ilk hükümde direnmiştir.
Bu hükmünde temyizen incelenmesi sanık Serdar T... tarafından istenilmekle, dosya Yargıtay C.Başsavcılığının "onama" istekli 19.1.2000 günlü tebliğnamesiyle Özel Dairesine, Özel Dairece de 30.3.2000 gün ve 614/2365 sayı ile 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü;
CEZA GENEL KURULU KARARI
Sanığın basit etkili eylem suçundan cezalandırılmasına karar verilen olayda, Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık, mağdurun geçerli bir şikayetinin bulunup bulunmadığının belirlenmesine ilişkindir.
Suçtan zarar görenin bu durumu yetkili makama duyurmasına şikâyet denilir. Yetkili makamlar mahkeme, C.Savcılığı, sulh yargıcı, kolluk güçleri, vali, kaymakam ve nahiye müdürüdür. Şikâyetler yazılı ya da sözlü olabilir. Ancak, sözlü şikayetlerin tutanağa geçirilmesi gerekir. Şikâyet, bizzat mağdurun başvurusuyla olabileceği gibi beyanına başvurulmak için çağrıldığında yetkili makama şikâyetçi olduğunu bildirmesi ve bu durumun tutanağa geçirilmesi ile de geçerli hale gelebilir.
Nitekim, CYUY.nın 3206 sayılı Yasa ile değişik 151 nci maddesinin dördüncü fıkrasında "Takibi şikayete bağlı olan suçlarda bu şikayet yazı ile veya tutanağa geçirilecek beyan ile mahkemeye, Cumhuriyet Savcılığına ve yukarıda gösterilen (zabıta makam ve memurları ve sulh hâkimleri) makamlara da yapılabilir." hükmü yer almakta olup; somut olayda şikayetçi sanık Sabit Altınyazar suç tarihinden bir gün sonra C.Savcılığında ifade sahibi-sanık sıfatıyla saptanan 6.1.1996 günlü beyanında; savunmasına ilaveten "Bana sopa ile vuran Serdar T..., levye demiri ile vuran Hüseyin T..., kesici aletle vuran Erol T..., kavganın içinde bulunup da vurduğunu tam hatırlayamadığım Mehmet T..., ayırmaya çalışanlara saldıran Seçil ve Durdu T...'dan şikayetçiyim" şeklinde sanık Serdar T...'dan şikayetçi olduğunu açıkça beyan etmiştir. Bu beyan CYUY.nın 151/4. maddesine göre geçerli olup, şikayetçi Sulh Ceza Mahkemesi ve duruşmada da şikayetten vazgeçtiğine ilişkin herhangi bir açıklamada da bulunmamıştır.
Bu itibarla Yerel Mahkeme direnme hükmü isabetli olup, sair yönleri incelenmek üzere dosyanın Özel Dairesine gönderilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Yerel Mahkeme direnme hükmünün isabetli olduğuna, hükmün sair yönlerinin incelenmesi için dosyanın Özel Dairesine gönderilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, tebliğnamedeki görüşe uygun olarak 9.5.2000 günü oybirliğiyle karar verildi.