 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas no: 1999/YYB-113
Karar no: 1999/114
T: 11.05.1999
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
Görevi kötüye kullanmak suçundan sanıklar Arif Ö... ve Şakir Y... haklarında, Ayancık C.Başsavcılığı 30/12/1998 gün ve 452/22 sayı ile; muhtar olan sanık Şakir Y...'ın, Emine K..., Mükerrem A... ve Neşet Ö... adlarına çıkarılan davetiyelere, köyde oturdukları halde, köyde oturmadıkları şeklinde beyanda bulunduğu, diğer sanığın ise yeterli araştırmayı yapmadan usulsüz tebligat yaptığı, her iki sanığın bu şekilde görevlerini kötüye kullandıkları, sanıkların suç tarihinde görevli memur ve köy muhtarı oldukları, haklarında MMHK. hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere görevsizlik kararı vermiştir. Dosyanın gönderildiği İlçe İdare Kurulu 17/03/1999 gün ve 1999/5 sayı ile; sanık Şakir Y... hakkında lüzumu muhakeme, diğer sanık hakkında ise MMHK. hükümlerine tabi olmadığı, genel hükümler uyarınca işlem yapılmak üzere dosyanın C.Başsavcılığına gönderilmesine karar vermiştir.
Dosya Yargıtay C.Başsavcılığının "görev uyuşmazlığı doğmadığından dosyanın iadesini" isteyen 21/04/1999 günlü tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
CEZA GENEL KURULU KARARI
1684 sayılı Umumi Mahkemeler ve Karar Hakimleri ve Müstantiklerle Umumi ve Hususi Kaza Salahiyetini Haiz Makamlar Arasındaki İhtilafın Halli Hakkında Kanunun 1.maddesi uyarınca, "Umumi Mahkemeler, karar hakimleri ve müstantiklerle idare heyetleri ve sair kaza salahiyetini haiz makamlar arasında vazife ve salahiyet sebebiyle hâdis olacak ihtilafların halli, Temyiz Mahkemesi Ceza Heyeti Umumiyesine aittir."
Cumhuriyet Başsavcılığı, maddede sayılan yargı yetkisine sahip makamlardan sayılmadığı için, Cumhuriyet Başsavcılığı ile İl veya İlçe İdare Kurulları arasında olumlu ya da olumsuz görev uyuşmazlığının doğduğundan sözedilemez. İdare Kurullarınca görevsizlik kararı verildikten sonra, C.Başsavcılığınca dava açılıp mahkemece görevsizlik kararı verildiğinde olumsuz görev uyuşmazlığı doğacaktır.
İncelenen dosyada; köy muhtarı olan sanık Şakir Y...'ın, tanıklar adına çıkarılan davetiyelere,tanıkların köyde oturmalarına rağmen oturmadıkları şeklinde PTT.memuruna açıklamada bulunduğu, PTT.memuru olan diğer sanık Arif Ö...'in ise kesin araştırma yapmadan usulsüz tebligat yaptığı, her iki sanığın bu şekilde görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla yapılan soruşturmada; C.Başsavcılığınca MMHK. hükümleri uyarınca işlem yapılmak üzere görevsizlik kararı verilmiş, dosyanın gönderildiği İlçe dare Kurulu ise sanık Şakir Y... hakkında lüzumu muhakeme, diğer sanık hakkında ise, sanığın MMHK. hükümleri tabi olmadığı, hakkında genel hükümler uyarınca işlem yapılmak üzere evrakın C.Başsavcılığına gönderilmesine karar verilmiştir. C.Başsavcılığı,1684 sayılı Yasanın yukarıya alınan 1.maddesinde sayılan yargı yetkisine haiz makamlardan olmadığı için olumsuz görev uyuşmazlığı doğmamıştır. Bu nedenle dosyanın incelenmeksizin ve gereği yerinde yapılmak üzere mahalline iadesi gerekmektedir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, olumlu veya olumsuz bir görev uyuşmazlığı bulunmadığından, gereği yapılmak üzere mahalline gönderilmesi için dosyanın Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 11/05/1999 günü tebliğnamedeki düşünceye uygun olarak oybirliğiyle karar verildi.