 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas No: 1998/7-229
Karar No: 1998/298
Tarih: 6.10.1998
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMAK
SUÇ TUTANAKLARININ NİTELİĞİ
KARAR ÖZETİ: Trafik suç tutanakları, a) Ceza puanı uygulaması, b) Mükerrer suç işleyenlerin belirlenmesi, c) bu suçların yargı mercilerine sağlıklı bir hüküm kurulmasına yeterli biçimde intikali için yasa ve yönetmeliklerde belirtilen yöntem ve esaslara uygun biçimde düzenlenmelidir.
Yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde düzenlenmeyen suç tutanaklarının yargı merciine intikalinden önce tutanak düzenlemeye yetkili görevlilerin incelenmesinden geçirilerek eksikliğin giderilmesinde zorunluluk vardır.
(2918 s. Trafik K. m. 36, 114, 118)
(1412 s. CMUK m. 163)
Sürücü belgesiz araç kullanmak suçundan sanık Mehmet hakkındaki davanın TCK.nun 119. maddesi uyarınca ortadan kaldırılmasına ilişkin (Bekilli Sulh Ceza Mahkemesi)nce 24.9.1997 gün ve 73/52 sayı ile verilen karar o yer C. Savcılarının temyizi üzerine dosyayı inceleyen 7. Ceza Dairesince 5.12.1992 gün ve 10218/9938 sayı ile;
"2918 sayılı Yasanın 114. maddesinde bu kanunda yazılı trafik suçlarını işleyenler hakkında görevli ve yetkili personelce suç tutanağı düzenleneceği, 121. maddesinde ise ".... suç ve ceza tutanağının şekli ve kullanma esaslarını n yönetmelikle gösterileceği, tutanakların Maliye Bakanlığınca bastırılıp trafik kuruluşlarına dağıtımının sağlanacağı" öngörülmüş olup anılan madde uyarınca çıkarılan trafik para cezalarının tahsilinde ve tatbikinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmeliğin 5. maddesinde de suç veya ceza tutanaklarının Maliye Bakanlığınca bastırılıp dağıtılacağı belirtilerek trafik suç tutanağının şekli ve muhteviyatı da gösterildiği cihetle belirtilen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenmeyen suç tutanağının trafik zabıtasının incelenmesinden geçirilmesi suretiyle Yasanın aradığı şekil noksanlığı giderilmeden yargılamaya devamla hüküm kurulması" isabetsizliğinden bozulmuştur.
Yerel Mahkeme ise 4.3.1998 gün ve 9/16 sayı ile;
"Suçun oluşması için sürücü belgesi olmadan trafiğe çıkılması yeterli olup bu durumun tespit edildiği, suç tutanağının yasada belirtilen şekilde düzenlenmemiş olmasının, oluşmuş suçu ortadan kaldırmayacağı bozmadan sonra da geçmişe yönelik suç tutanağının düzenlenmesinin mümkün olmadığı" gerekçesiyle önceki hükümde direnmeye karar vermiştir.
Bu kararın da o yer C. Savcıları tarafından temyiz edilmesi üzerine C. Başsavcılığının bozma isteyen 3.6.1998 günlü tebliğ namesiyle, özel Dairesine, özel Dairece ise 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu gereği konuşulup düşünüldü:
Yerel Mahkeme ile Özel Daire arasındaki uyuşmazlık yargı yetkisine giren trafik suçlarıyla ilgili tutanağın hükme dayanak alınabilmesi bakımından 2918 sayılı Yasa ile Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uygun şekilde düzenlenmesinin gerekip gerekmediği yönündedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 114. maddesinde trafik suçlarını işleyenler hakkında ancak maddede belirtilen görevli ve yetkili veya görevli veya yetkili kılınmış personelce suç tutanağı düzenleneceği, suç tutanağının bir suretinin 7 iş günü içinde ilgili mahkemeye gönderileceği, 118. maddesinde Kanunun suç saydığı fiiller nedeniyle ceza puanı uygulamasının yapılacağı, 121. maddesinde ise suç ve ceza tutanaklarının şekli ve kullanma esaslarının yönetmelikle gösterileceği, tutanakların Maliye Bakanlığınca bastırılıp trafik kuruluşlarına dağıtımının sağlanacağı öngörülmüş; ilgili madde uyarınca çıkarılıp 27.1.1989 günlü Resmi Gazetede yayınlanan Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler Hakkındaki Yönetmeliğin 5. maddesinde suç tutanaklarının Maliye Bakanlığınca bastırılıp, yönetmelik hükümlerine göre makbuz karşılığı tutanak düzenlemeye yetkili kuruluşlara dağıtılmak üzere ilgili mal sandıklarına gönderileceği, 7. maddesinde suç tutanaklarının her nüshası arasına karbon kağıdı konularak düzenleneceği, trafik suçlusu ve düzenleyenler tarafından imzalanacağı, 8. maddesinde yargı yetkisine giren suçlarla ilgili tutanağın ikinci nüshasının 7. iş günü içinde ilgili mahkemeye gönderileceği, 15. maddesinde ise tutanakların dip koçanları nın bir yıl bekletildikten sonra mal sandığına teslim edileceği öngörülmüş ve suç tutanağının şekli ek-1 de belirlenmiştir.
Yukarıda değinilen yasa ve yönetmelik hükümleri birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde, trafik suç tutanağı şekil ve kullanma esaslarının yasa ve yönetmelikle ayrıntılı olarak düzenlenmesindeki amacın 2918 sayılı Yasanın 118. maddesindeki ceza puanı uygulaması ve 36/2. maddesinde belirtilen mükerrer suç işleyenlerin belirlenmesi olduğu kadar, bu suçların yargı mericilerine sağlıklı ve hüküm kurulmasına yeterli biçimde intikal ettirilmesine yönelik olduğu anlaşılmaktadır.
Kaldı ki, CYUY nın 163. maddesiyle kamu davasının dayanağını oluşturan iddianamede nelerin yer alması gerektiği vurgulanırken aynı sonucu doğuracak trafik suç tutanaklarında belirli şekil ve usul koşullarının aranmamasının çelişki yaratacağında da kuşku yoktur. Bu nedenle yasa ve yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara uygun şekilde düzenlenmeyen suç tutanağının yargı merciine intikalinden önce tutanak düzenlemeye yetkili görevlilerin incelenmesinden geçirilmesi suretiyle yasa ve yönetmeliğin aradığı şekil ve esaslara uygun olarak düzenlenmesinde zorunluluk bulunmaktadır.
Yerel Mahkemece bu eksiklik giderilmek suretiyle hüküm tesis edilmesi gerektiği halde, yasa ve yönetmelikte belirtilen şekilde düzenlenmeyen suç tutanağı ile yargılamaya devamla karar verilmesi yerinde olmayıp direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ Açıklanan nedenlerle Yerel Mahkeme direnme hükmünün istem gibi (BOZULMASINA), dosyanın mahalline gönderilmek üzere Yargıtay C. Başsavcılığına tevdiine, 6.10.1998 tarihinde oybirliği ile karar verildi.