 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E. 1997/4-174
K. 1997/179
T. 24.6.1997
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
ÖĞRETMEN SANIĞIN ÖĞRENCİSİ MAĞDURA KARŞI ETKİLİ EYLEMİ
EĞİTİM İÇİ DİSİPLİN VE TERBİYE HAKKI İLE İTAAT ETTİRMENİN SINIRLARI
KARAR ÖZETİ : Öğrenci mağdurun bir derste sergilediği uygunsuz davranışı karşısında onun suratına beş-altı kez yumrukla vuran öğretmen sanığın eylemi, (eğitim içi disiplin cezası verme ve terbiye hakkı ile itaat ettirmek) yetkisini aştığı cihetle etkili eylem suçunu oluşturur.
(765 s. TCK. m. 456/4, 251)
Etkili eylem suçundan sanık Hasan'ın beraatine ilişkin (Burdur Asliye Ceza Mahkemesi)'nce 25.1.1995 gün ve 80/19 sayı ile verilen kararın, katılan tarafından temyizi üzerine, dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nce 18.10.1995 gün ve 5585/6619 sayı ile;
(Öğretmen sanığın, öğrenci olan mağdura birkaç kez tokat vurduğu kabul edildiği, yaralama suçunun öğelerinin oluştuğu ve eğitim içi ceza verme yetkisini aştığı halde, eylemi hukuka uygun kılan eğitsel yetkiden söz edilerek, beraat kararı verilmesi) isabetsizliğinden bozulmasına karar verilmiştir.
Yerel Mahkeme ise 12.6.1996 gün ve 485/218 sayı ile; sanığın derste uygunsuz davranışta bulunan mağdura, terbiye etmek, uyarmak amacıyla orta parmağını çıkıntı yaparak vurmaktan ibaret eyleminin, etkili eylem suçunu oluşturmayacağı açıklamasıyla, direnme kararı vermiştir.
Bu karar da katılan vekili tarafından süresinde temyiz edildiğinden, dosya Yargıtay C. Başsavcılığı'nın "bozma" istekli 23.5.1997 gün ve 4/72503 sayılı tebliğnamesiyle Yargıtay 1. Başkanlığı'na gönderilmekle; Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
İncelenen dosyaya göre;
Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık, sanığın eyleminin etkili eylem suçunu oluşturup oluşturmadığı hususundadır.
Türkçe dersi öğretmeni olan sanığın, mağdurun bir derste uygunsuz davranışı karşısında beş altı kez yumrukla suratına vurduğu, sanığın kaçamaklı kabulü, tanıklar tarafından da doğrulanan mağdurun aşamalarda değişmeyen samimi ve inandırıcı beyanı ve tüm dosya kapsamından anlaşılmıştır.
Bu durumda, sanığın etkili eylem kastıyla mağdura vurduğu anlaşıldığına, eğitim içi disiplin cezası verme yetkisini ve terbiye hakkı ile itaat ettirmek yetkisini aştığına göre, eylemi etkili eylem suçunu oluşturur. Bu itibarla direnme kararının bozulmasına karar verilmelidir.
Karşı oy kullanan Kurul Üyeleri; direnme kararının haklı nedenlere dayandığını ileri sürmüşlerdir.
S o n u ç : Açıklanan nedenlerle, katılan vakilinin temyiz itirazları yerinde görüldüğünden, direnme kararının istem gibi (BOZULMASINA), 24.6.1997 tarihinde yasal oyçokluğuyla karar verildi.