 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E. 1996/YYB-222
K. 1996/243
T. 26.11.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
POLİS MEMURUNUN YERLEŞİK (MESKÛN) YERDE SİLAH
ATMASI
OLUMSUZ GÖREV UYUŞMAZLIĞI
KARAR ÖZETİ : İzinli olarak gittiği ilçede, zimmetli tabancası ile ateş eden polis memuru sanığın eylemi; suç görevle ilgili ya da görev sırasında işlenmediğinden, 1609 sayılı Yasaya tabi değildir.
2259 sayılı Yasanın ek 4. maddesine göre,, yer ve zaman gözetmeksizin polis memurlarının "görevli olmaları, bir suçla karşılaşmaları haline 'münhasır olup tüm eylem ve işlemlerinde memur sayılmasını gerektirmez. Bu nedenle genel hükümler uygulanarak görevli mahkeme, asliye ceza mahkemesidir.
(1609 s. MVŞK. m. 2)
(2559 s. PVSK. ek m. 4)
(765 s. TCK. m. 551)
Yerleşik yerde silah atmak suçundan sanık İbrahim'in, TCK.nun 551, 119, 36. maddeleri uyarınca cezalandırılması için Sultandağı C. Başsavcılığı'nın 30.11.1995 gün, 128-33 sayılı iddianamesi ile açılan davada, Sultandağı Sulh Ceza Mahkemesi, 28.3.1996 gün, 43-28 sayı ile; eylemin görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturduğundan bahisle görevsizlik kararı vermiş, Sultandağı Asliye Ceza Mahkemesi, 8.5.1996 gün, 30-39 sayı ile;
"Görevi ile ilgili olmayan yer ve zamanda tabancasıyla ateş eden sanığın eylemi, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğundan dava, lüzumu muhakeme kararı ile açılmalıdır" gerekçesiyle CMUY.nın 253/4. maddesi gereğince usuli işlemlerin durdurulmasına,
Dosyanın gönderildiği Ankara İl İdare Kurulu, 27.8.1996 gün, 1623-259 sayı ile;
"Sanığa yüklenen suç görev sırasında işlenmediği gibi göreviyle de ilgili değildir. Bu nedenle MMHK. hükümleri uygulanamaz" gerekçesiyle,
Görevsizlik kararı vermişlerdir.
Bu suretle, Sultandağı Asliye Ceza Mahkemesi ile Ankara İl İdare Kurulu arasında görev uyuşmazlığı doğduğundan dosya, Yargıtay C. Başsavcılığı'nın "İdare kurulu görevsizlik kararının kaldırılmasını" isteyen 16.10.1996 günlü tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
........... Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde polis memuru olan sanığın; izinli olarak Sultandağı İlçesindeki bir düğünde, kendisine zimmetli olarak verilen tabancası ile havaya ateş ettiği iddiasıyla açılan davada, Asliye Ceza Mahkemesi ile İl İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
4 Şubat 1329 tarihli Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanunu Muvakkat hükümlerinin uygulanabilmesi için, memur olan sanığın yüklenen suçu görev sırasında işlemesi ve suçun göreviyle ilgili olması gerekir. Polis memurlarının 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Yasasının ek 4. maddesi gereğince yer ve zaman gözetmeksizin görevli olması, "bir suçla karşılaşılması halinde suça el konulması, önlenmesi, sanık ve suç delillerinin tespit, muhafaza ve yetkili zabıtaya teslim edilmesi" hallerinde söz konusudur. Yasa gereği her zaman görevli olma, polis memurunun bir. suçla karşılaşması haline münhasır olup, polis memurlarının tüm eylem ve işlemlerinde memur sayılmasını gerektirmemektedir.
İncelenen dosyada, polis memuru olan sanık olay yeri ve saatinde görevli değildir. Görevli olduğu Ankara dışında ve bir başka ilçede izinli bulunmaktadır. Olayda, işlenmiş bir suça el koyma hali de bulunmamaktadır. Polis memuru' olan sanığın bir suçu önlemesi söz konusu olmadığı gibi bizzat kendisinin suç işlediği iddia olunmaktadır. Bu nedenle görev anında veya görev nedeniyle işlenmiş bir suç bulunmadığından, Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı kaldırılmalıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Sultandağı Asliye Ceza Mahkemesi'nin 8.5.1996 gün, 30/39 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, 26.11.1996 günü tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak oybirliğiyle karar verildi.