 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E. 1996/YYB-159
K. 1996/167
T. 2.7.1996
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
GÖREVLİ POLİSİN ADAM YARALAMASI
SELBİ GÖREV UYUŞMAZLIĞI
KARAR ÖZETİ: Kuşkulu ve silahlı kişilerin caddede dolaştığı ve silah atıldığının telefonla ihbarı üzerine, suç işlenmesini önlemekiçin değil, suçluyu yakalamak ve suç delillerini bulmak amacıyla görevli arkadaşlarıyla olay yerine gittiği sırada, kaçmaya başlayan ve "dur" uyansına uymayan mağdura ateş ederek yaralanmasına neden olan polis memuru sanığın, adli görevi başlamış olup yüklenen silahla yaralama suçu adli görev sırasında işlendiğinden, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
(765 s. TCK. m. 456/2, 457/1, 251)
(1412 s. CMUK. m. 1, 7, 154)
Etkili eylem suçundan sanık Hanifi hakkında yapılan soruşturma sonunda, Erzurum Valiliği İl Memurin Muhakematı Komisyonu 3.1.1996 gün, 02/2 sayılı kararı ile "suçun adli görev sırasında işlendiğinden" bahisle görevsizlik kararı vermiş, Erzurum C. Başsavcılığı'nın 12.2.1996 gün, 293/166 sayılı iddianamesi ile sanığın, TCK.nun 456/2, 457/1, 251. maddeleri gereğince cezalandırılması için dava açılmıştır.
Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 24.4.1996 gün 163/229 sayı ile; "Suç, idari görev sırasında işlenmiştir. Henüz adli görev başlamamıştır" gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
Bu suretle Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi ile o yer İl İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğduğundan dosya, Yargıtay C. Başsavcılığı'nın 19.6.1996 günlü, "Asliye Ceza Mahkemesi" görevsizlik kararının kaldırılmasını isteyen tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Şüpheli ve silahlı şahısların caddede dolaştığı ve peşinden de silah atıldığının telefonla ihbarı üzerine, görevli polis memuru olan sanık ve arkadaşları olay yerine gitmişlerdir. Sanık, polis otosunu görünce kaçmaya başlayan mağdurun peşinden koşmuş, dur ihtarına rağmen durmayınca ateş etmiş ve yaralanmasına neden olmuştur. Diğer polis memurları ise az ilerde münakaşa edenleri yakalamışlar, bir adet ruhsatlı tabanca ile boş kovan elde etmişlerdir. Sanık hakkında yaralama suçundan yapılan yargılama sırasında, Asliye Ceza Mahkemesi ile İl İdare Kurulu arasında olumsuz görev uyuşmazlığı doğmuştur.
Polis memuru olan sanık; suç işler nesini önlemek için değil, telefonla suç işlendiği ihbarı üzerine suçluyu yakalamak ve suç delillerini bulmak amacıyla olay yerine gitmiştir. Nitekim, ekip arkadaşları olan diğer polis memurları, münakaşa eden şahısları yakalamışlar, boş kovan bulmuşlardır. Bu nedenle sanığın adli görevi başlamış ve yüklenen silahla yaralama suçu idari görev değil, adli görev sırasında işlenmiştir. Asliye Ceza Mahkemesi görevsizlik kararı kaldırılmalıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 24.4.1996 gün, 163/229 sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına, dosyanın mahalline gönderilmek üzere Yargıtay C. Başsavcılığı'na TEVDİİNE, 2.7.1996 günü oybirliğiyle karar verildi.