 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E. 1993/6-173
K. 1993/228
T. 4.10.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
KARAR ÖZETİ Sanığın, mağdureye ait eve girdikten sonra gizlice aldığı çantayı ilerdeki odun yığını üzerine koyduğu, daha sonra uyanan mağdureye karşı etkili eylemde bulunduğu, etkili eylemin çantanın alınmasına veya teslimine yönelik olmadığı anlaşıldığından eylem geceleyin bina içersinden hırsızlık suçunu oluşturur.
(765 s. TCK. m. 492/1)
Gasp suçundan sanık Tahir'in TCK.nın 497/2. maddesi uyarınca 20 yıl ağır hapis cezasıyla cezalandırılmasına ilişkin (Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesi)nce 31.12.1992 gün ve 118/208 sayı ile verilen kararın, kendiliğinden ve sanık müdafi tarafından temyizi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 6. Ceza Dairesince, 4.5.1993 gün ve 2862A12İ sayı ile; usul ve yasaya uygun görülen kararın oy çokluğuyla onanmasına karar verilmiştir.
Yargıtay C. Başsavcılığı ise, 18.6.1993 gün ve 20419 sayı ile; karşı oy yazısı doğrultusunda; (sanık mağdurenin çantasını Önceden alıp odun yığınına koyduktan sonra, ona karşı etkili eylemde bulunmuştur. Bu itibarla eylemi hırsızlık suçunu oluşturur) açıklamasıyla itiraz etmiştir.
Dosya, 1. Başkanlığa gönderilmekle; Ceza Genel Kurulu'nca okundu, gereği konuşulup düşünüldü.
İncelenen dosyaya göre;
Özel Daire ile Yargıtay C. Başsavcılığı arasındaki uyuşmazlık, suç niteliğine ilişkindir.
Sanığın; geceleyin 02.00 sıralarında, akli dengesi yerinde olmayan kızı ve torunu ile beraber kalmakta olan mağdurenin, kapısı bulunmayan evine girdiği, evin içinden gizlice aldığı mağdureye ait çantayı odun yığını üzerine bıraktıktan sonra, mağdureye karşı etkili eylemde bulunduğu, iddia, tanık anlatımları ve tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır.
Gasp (yağma); cebir, şiddet veya tehdit ile işlenebilen bir hırsızlık suçudur. Taşınır bir malın zilyedine veya olay yerinde bulunan bir başkasına cebir veya şiddet kullanarak veya şahsen yada malen büyük bir tehlikeye düşüreceği beyanı ile malın teslimine veya kendisi tarafından zaptına karşı sükuta mecbur kılacak veya malın gasbi sırasında yada akabinde fiili işlemek veya tamamlamak veya kaçırılmasında kendisine veya suç ortağını cezadan kurtarmak için malın zilyedine ya da olay yerine gelen bir başkasına karşı cebir veya şiddet veya tehdit kullanılması halinde gasp suçu oluşur.
Demek ki, cebir, şiddet veya tehdidin malın alınmasına veya teslimine yöneltilmiş olması gerekmektedir. Malın alınması veya teslime mecbur bırakılmasıyla cebir, şiddet veya tehdidin hemzaman olması bu suçun oluşumu için zorunludur. Zira gasp birleşik bir suçtur. Cebir, şiddet veya tehdidin; malın alınması veya teslime mecbur bırakılması sırasında olmaması halinde, ayrı ayrı hırsızlık, etkili eylem ve tehdit suçları söz konusu olabilecektir.
inceleme konusu olayda, sanık mağdureye ait eve girdikten sonra gizlice aldığı çantayı ilerdeki odun yığını üzerine koymuş, daha sonra uyanan mağdureye karşı etkili eylemde bulunmuştur. Etkili eylem, çantanın alınmasına veya teslimine yönelik değildir. Bu itibarla sanığın eylemi, geceleyin bina içerisinden hırsızlık suçunu oluşturduğundan itirazın kabulüne, Özel Daire onama kararı kaldırılarak, hükmün bozulmasına karar verilmelidir.
Karşı oy kullanan Kurul Üyeleri; Yerel Mahkeme uygulaması ile Özel Daire onama kararının haklı nedenlere dayandığını ileri sürmüşlerdir.
S o n u ç :Açıklanan nedenlerle, Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının kabulüyle Özel Daire onama kararının kaldırılmasına ve hükmün (BOZULMASINA), 4.10.1993 gününde 2/3'ü aşan oyçokluğuyla karar verildi.