 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
Esas No: 1993/50
Karar No: 1993/79
Tarih: 05.04.1993
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Yasa dışı örgüt üyesi olmak suçundan sanıklar Yasin Ö..., Erbay Y..., Engin K...'ın TCK.nın 168/2, 59. maddeleri gereğince 8 yıl 4 ay ağır hapis, sanık Alaaddin B...'ın TCK.nın 168/2, 59, 81/2. maddeleri gereğince 9 yıl 8 ay 20 gün ağır hapis cezası ile cezalandırılmalarına ilişkin İstanbul 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesince verilen 17.8.1992 gün 107/150 sayılı hüküm, sanık ve vekillerinin temyizi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesinin 19.1.1993 gün 9330/8 sayılı kararı ile onanmıştır.
Yargıtay C. Başsavcılığı, 23.2.1993 gün 77373 sayı ile;
"Sanıkların örgüt üyesi olduklarına ilişkin polisteki ikrarları, başka bir delille doğrulanmamıştır. Sanıkların örgüt ilişkisi içinde mi, yoksa arkadaş grubu olarak mı suç işledikleri belli değildir. Ele geçen malzemelerin kesin olarak örgüte ait olduğu kabul edilemez. Sanıklar aranan ve yasal zeminde hayatlarını kolaylıkla kazanamayacak kişilerdir. Başka suçların hazırlığı içinde olabilirler. Bu kuşkular kesinlikle bertaraf edilmemiştir. Şüphe ve karine ile kurulan hükmün, örgüt üyeliği ile ilgili bölümünün bozulmasına karar verilmelidir." gerekçesiyle itiraz ederek Özel Daire onama kararının kaldırılıp hükmün bozulmasını talep etmiştir.
Dosya 1. Başkanlığa gönderilmekle, Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Yasa dışı örgüt üyesi olmak suçundan sanıklar Alaaddin B..., Yasin Ö..., Erbay Y... ve Engin K...'nın TCK.nın 168/2, 59. maddeleri gereğince cezalandırılmalarına karar verilen olayda, Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık suçun sübutuna ilişkindir.
Dosya içeriğine göre;
Sanıklar Alaaddin B..., Erbay Y... ve Engin K..., döviz ticareti yapılan bir büroya girmişler, içerde bulunanları silah tehditi ile etkisiz hale getirdikten sonra kasada bulunan paraları almışlardır. Polisle girdikleri silahlı çatışma sonucu silahı ile birlikte sanık Alaaddin, bilahare de diğer sanıklar yakalanmışlardır.
Sanık Alaaddin B...; ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik silahlı çete hüviyetindeki yasa dışı bir örgütün üyesi olduğunu, örgütlenme faaliyetlerine katıldığını, örgüt sorumlularının talimatı ile yasa dışı toplantı, gösteri ve yürüyüşlere, korsan mitinglere iştirak ettiğini, bildiri hazırladıklarını ve dağıttını, kaçak araba satmak ve ticaret yapmak suretiyle örgüte gelir sağladığını, olay günü de mensubu olduğu yasa dışı örgüte gelir sağlamak için soyguna katıldığını söylemiş ve örgüt sorumluları ile birlikte eylem yaptığı örgüt mensuplarının isimlerini vermiştir. Sanığın evindeki kömürlükte bir tabanca, üç dinamit lokumu, üç adet saniyeli fünye, üç metre fitil bulunmuştur.
Atilla E..., Ümit D..., Yasin Ümit D... adlarına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanlarını kullanan sanık Yasin Ö...'nün evinde, kaleşnikof tüfek, çeşitli marka ve çaplarda altı adet tabanca, bol miktarda mermi, beş adet dinamit lokumu, sekiz adet fünye, yüzyirmi santim saniyeli fitil, nitrik asit, gözyaşartıcı ve bayıltıcı sprey, sahte nüfus cüzdanları, sürücü belgeleri, pasaportlar, kimlik belgeleri, basılı evrak, sahte belge düzenlemede kullanılan mühür, mürekkep, kalem uçları, fırça, boya, örgütsel döküman v.s. bulunmuştur. Sanık, yasa dışı örgüt üyesi olarak katıldığı eylemleri ve örgüte gelir sağlamak için yaptığı çalışmaları anlatmıştır.
Diğer sanıklar, çeşitli tarihlerde yakalanmışlar, sanık Erbay Y...'ın üzerinde Atila Y... adına düzenlenmiş sahte kimlik ve yedi adet fünye, sanık Engin K...'ın üzerinde Cengiz A... adına düzenlenmiş sahte nüfus cüzdanı ve bir adet tabanca bulunmuş, sanıklar mensubu oldukları yasa dışı bölücü örgüt ve faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgi vermişlerdir.
Sanıklar duruşmada alınan ifadelerinde, hazırlık soruşturmasındaki ikrarlarını geri alarak karakolda işkence yapıldığını, yüklenen suçları işlemediklerini ileri sürmüşlerse de, sanıkların yasa dışı örgüt üyesi olarak katıldıklarını söyledikleri olayların doğruluğu, dosyaya celbolunan ve sanıkların beyanlarına uyum gösteren olay tutanaklarından anlaşılmıştır. Öte yandan, sanıkların katıldıkları soygun olayından ve yakalanmalarından iki ve üç sene önce başka olaylar nedeniyle yakalanan diğer örgüt mensupları, sanıklarla ilgili bilgiler vermişler ve birlikte işledikleri yasa dışı eylemleri anlatmışlardır.
Ayrıca 7.8.1989 günlü tutanağa göre, Fatih'de pankart asmak ve yolu kapatıp lastik yakmak suretiyle eylem yapan gruptan kaçanlar takip edilmiş, aynı mahallede oturması nedeniyle polis memurları tarafından tanınan sanık Engin Kırtıl'ın evinde iki gün beklenmiş ve evine gelmediğinden yakalanamamıştır.
Sanıklar, karakolda işkence gördüklerini iddia etmişlerse de; doktor raporlarında sanıkların vücutlarında darp ve cebir izine rastlanmadığı belirtilmiştir.
Sanıklardan Engin K...'ın İstanbul 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı 2 numaralı Askeri Mahkemesinin 12.12.1986 gün 1/246 sayılı, Erbay Y...'ın İstanbul 1 numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesinin 1987/177 Esas, 1988/197 Karar sayılı, Alaaddin B...'ın İstanbul 1 numaralı Askeri Mahkemesinin 31.7.1985 gün 540/284 sayılı kararları ile, 1980 yılı öncesinde yasa dışı örgüt üyesi olmak suçlarından cezalandırılmalarına karar verilmiştir.
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Hareket Dairesi Başkanlığının 10.5.1991 günlü yazısında, sanıkların mensubu oldukları örgütün, silahlı çete niteliğinde olduğu bildirilmiştir.
Tanık beyanları, sanıkların yakalanış şekilleri, ele geçen silah ve patlayıcı maddelerle sahte evrak ve sahte evrak yapımında kullanılan malzemeler, sanıkların geçmişteki katılımları ve beyanlarında geçen olayların tutanak ve diğer örgüt mensuplarınca doğrulanmış olması, doktor raporları ve tüm dosya kapsamı nazara alındığında, sanıkların ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik yasa dışı bir örgütün üyesi oldukları ve örgüte gelir temin etmek için soygun yaptıkları subuta erdiğinden itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Yargıtay C. Başsavcılığı itirazının REDDİNE, 5.4.1993 günü oybirliğiyle karar verildi.