 |
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1990/132
K: 1990/162
T: 04.06.1990
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
DAVA : Teşekkül halinde eroin imal etmek suçundan sanık Mustafa Güleryüz'ün beraatine ilişkin İstanbul 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesince verilen 28.2.1989 gün ve 197/46 sayılı hükmün C. Savcısı tarafından temyizi üzerine, dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi 15.11.1989 gün ve 3241/5489 sayıile;
"Cezadan muaf tutulmasına karar verilen Hassan Seyyad'ın açık ve samimi beyanı, sanığın bu beyanı doğrulayan hazırlık soruşturmasındaki ikrarı, olay ve teşhis tutanak içerikleri ve uyuşturucu maddenin ele geçirilmesi karşısında sanığın Hassan Seyyad'dan satın aldığı suç konusu uyuşturucu maddeyi firarda bulunan Avni Ersenel'e sattığının kabulü gerekirken yazılı gerekçelerle beraatine karar verilmesi" isabetsizliğinden bozmuş.
Yerel Mahkeme 21.3.1990 gün 314/58 sayı ile;
"Hazırlık soruşturmasında alınan ifadenin geçerli olması için diğer delillerle doğrulanması gerekir. Hassan Seyyad'ın beyanları çelişkili olup itibar edilmemiştir. Bu sanığın beyanına itibar edilyesdi, tüm sanıkların mahkumiyeti gerekirdi.
Hassan Seyyad'ın yakalanması üzerine firar eden sanıkların, sanığıda uyarmaları, sanığın kaçması gerekirken iki gün sonra Lokantasından alınmıştır. Sanığın üzerine atılı suçu işlediğine ilişkin delil yoktur" gerekçesiyle" Bozma kararındaki gerekçe dosyaya uygundur. Bu nedenle bozmaya uyularak karar verilmelidir. "Karşı oyu ile ve oyçokluğuyla önceki hükümde direnmiştir.
Bu hükmün de Yargıtayca incelenmesi C. Savcısı tarafından süresinde istenildiğinden dosya Yargıtay C. Başsavcılığının onama isteğiyle 10.5.1990 Tarihli tebellüğnamesi ile birinci Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Teşekkül halinde eroin imal etmek suçundan sanık hakkında açılan davada Özel Daire ile Yerel Mahkeme arasındaki uyuşmazlık, sanığın yüklenen suçu işleyip işlemediğine ilişkindir.
uşku üzerine takip edilen iran Uyruklu Mahiaddin Nebizedeh Eshkenson'un çiftliğinde 165 kg. eroin bulunması üzerine, bu şahsın akrabası olan ve izlemeye alınan Hassan Seyyad yakalanmıştır. Hassan Seyyad aşamalarda alınan ifadelerinde, İrandan tanığı Hacı Ahmet vasıtasıyla sanığı tanıdığını, Hacı Ahmet'in tır ile getirdiği ve İstanbul dışında bulundurduğu eroini almak için ot istediğini, sanığın kardeşine ait lacivert otomobili vermesi üzerine Hacı Ahmet'in bu otomobille gittiğini, sanıkla buluşma yerine gittiklerinde eroin konulan otoyu geri aldıklarını, sanık Mustafa Güleryüz'ün Çerkeşli köyü mevkiinde bir çiftliğe yaklaşınca kendisini otodan indirdiğini tek başına otodaki eroini götürüp teslim ettikten sonra geri döndüğünü, birlikte İstanbul'a geldiklerini, bir süre sonra sanığın, eroinlerin bozuk olduğunu söylemesi üzerine durumu Hacı Ahmet'e ilettiğini, onun gönderdiği şahsın muayenesi sonucu eroinlerin bozuk olduğunun anlaşılması üzerine kilogram fiatının 3.500.000 liradan 2.300.000 liraya indirdiğini sanıktan parasını aldığını söylemiştir.
Sanık hazırlak soruşturması sırasında alınan ifadesinde ve olay tutanağında suçu ikrar, "Avni Erşenel'in eroin imal edeceğini söyleyerek çiftlik alması üzerine belli olmaması için çiftliğindeki ineklerle bekçi Abdulrezzak Akdemir'in yeni çiftliğe götürüldüğünü, işlettiği lokantada tanıştığı Hacı Ahmet'le temasa geçtiğini ve onun vasıtası ile Hassan Seyyadla tanışıtğını, İran'dan gelecek 215 kg eroinin, kilosunu 3,5 milyon liradan almayı kabul ettiğini, kardeşinin otosunu Hasan'ın adamına verdiğini ve Hasan'la birlikte Gebzeye giderek otoyu teslim aldığını, Hassan Seyyad'ı yolda indirip eroini Avni Erşenel'in çiftliğine götürüp teslim ettiğini, Hasanla buluşup İstanbul'a döndüklerini eroinin bozuk çıkması üzerine kontrol edildikten sonra fiatının 2.300.00 liraya indirildiğini ve 215 kg. eroini kilosu 2.700.000 liradan Avni'ye sattığını söylemiş, C. Savcılığında ve duruşmada suçu inkar etmiştir.
Sanığın kardeşi Muharrem Kamil Güleryüz, otosunu zaman zaman abisinin kullandığını, Abdulbari Akdemir; sanığın çiftliğine yerleştiklerini, abisi Abdulrezzak'ın eroin işi yapacaklarınını söylerek sanığın ineklerini alıp bir başka çiftliğe gittiklerini, Avni Erşenel'in zaman zaman çiftliğe, geldiğini, beyan etmiştir. Yakalanmayan Abdülrezzak Akdemir'in kızı olan Yüksel, hazırlık soruşturmasında saptanan anlatımında sanıkla Avninin çiftliğe mutfak eşları getirdiklerini, içerde 8-10 kişinin çalıştığını ve sirke kokusu geldiğini, eroin yapıldığını konuşmalardan öğrendiğini hazırlık anlatımında bildirmiştir.
Yapılan aramada Abdullah Ekin adına tapuda kayıtlı bulunan, sanığın gidip geldiği çiftlikte, eroin imalinde kullanılan kimyasal maddeler ile eroinle bulaşık eşyalar, 47.031,45 kg eroin, 14.951.55 kg morfin, 393,88 gr kodeğin ve morfinden eroin yapımı sırasında ele geçen ara ürünler vs. ele geçirilmiştir.
Tanık Yüksek Akdemir, eroin imal edilen çiftliği gelenler arasında bulunan sanığı tanımış ve 19.9.1987 günlü teşhis tutanağı düzenlenmiştir. Ayrıca Hassan Seyyad ve Mustafa Güleryüz 27.9.1987 günü yüzleştirilmişleri her ikisi de karşılıklı olarak suçlarını kabul etmişlerdir. Sanık, eroini sattığı kişinin Avni Erşenel olduğunu söylemiş ve gösterilen resminden de Avni'yi tanımıştır.
Güvenlik görevlileri, tanık olarak alınan beyanlarında olay tutanağını doğrulamışlardır.
Adli Tıp Kurumu şişli şube Müdürlüğünün 29.9.1987 günlü raporunda; sanıkta darp, cebir izine rastlanmadığı bildirilmiştir.
Sanık Hassan Seyyad'ın özde değişmeyen ve samimi olduğu Yerel Mahkemece-
de kabul edilen ikrarına itibar edilerek, hakkında cezadan mafiyet kararı verilmiştir. Öte yandan ikrarı bölünerek ve açıklanan delillerle doğrulandığı halde sanık hakkındaki beyanına itibar edilmeyerek çelişkiye düşülmüştür.
Yukarda ayrıntıları ile açıklanan deliller ve tüm dosya kapsamından, sanığın suçu subuta erdiği halde yazılı şekilde beraatine karar verilmesi yasaya aykırıdır. Direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, Yerel Mahkeme direnme hükmünün isteme aykırı olarak Bozulmasına, 4.6.1990 gününde oybirliğiyle karar verildi.